Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Amerikanki iz Rovanjske zabranjen let iznad Amerike

01.02.2017. 23:00
Amerikanki iz Rovanjske zabranjen let iznad Amerike


Julienne Bušić, udovica Zvonka Bušića, američka državljanka koja već godinama živi u Rovanjskoj i Zagrebu, na popisu je osoba koje ne smiju letjeti u, iz, ni unutar SAD-a. Iako je prošlo već 40-ak godina otkada je zajedno sa suprugom Zvonkom Bušićem 1976. sudjelovala u otmici aviona koji je letio na relaciji New York – Chicago. Zabrana joj nikad nije bila ukinuta, budući da je na popis dospjela kao potencijalna teroristkinja. Ulaz u SAD nije joj u potpunosti fizički zabranjen, ali na teritorij SAD-a može doći jedino brodom, autobusom, željeznicom. Avionom nikako!
Ono s čime su se ovih dana suočili brojni muslimani po zračnim lukama Europe i SAD-a, kojima je novoizabrani predsjednik Donald Trump zabranio let u njegovu zemlju, Bušić trpi već godinama. Naime, došavši na vlast Trump je promptno zaustavio izdavanje viza državljanima Sirije, Irana, Iraka, Jemena i Libije na tri mjeseca, a sve s ciljem da spriječi “radikalne islamske teroriste” da uđu u SAD.
– Ukoliko sam pomno pratila događaje, nijedna izbjeglica do sada nije ubila nijednog Amerikanca već su to učinili samo drugi koji su lažno ušli u zemlju ili koji su tamo živjeli legalno. Nova naredba nije potkrijepljena činjenicama i logikom, a pitam se zbog čega su druge zemlje poznate po tim aktivnostima isključene, primjerice Pakistan ili Saudijska Arabija. Naravno, svaki predsjednik ili premijer mora zaštititi svoju zemlju, ali bojim se da je ovo krivi način koji bi mogao izazvati prvu ustavnu krizu u Americi, smatra Bušić.
Iako je američka državljanka, ona ima zabranu ulaska u SAD avionom, koja je na snazi od 2009. godine kada se dogodilo da je jedan Nigerijac ušao u avion s bombama u donjem rublju, ali su ga otkrili na vrijeme. Tada je predsjednik Barack Obama naredio dodatno postrožavanje mjera prilikom ulaska u avione.
– Prije toga sam se morala podvrgnuti dodatnim provjerama prije ulaska u avion, ali bih dalje letjela bez problema. Poslije su me digli na vrh popisa ljudi koji ne smiju letjeti u, iz, ili unutar Amerike. Time su tvrdili da je sve riješeno, što naravno ne odgovara istini. Zanimljivo je da pod republikanskim predsjednikom Georgeom Bushom Mlađim, koji je bio poznat po konzervativnom stavu, nisam bila na popisu, dok za vrijeme Obamina mandata jesam, priča Bušić.
– Tek na aerodromu kažu da ne smijete u avion, ne prije. Razlog? Prije je bio taj da nitko ne smije znati je li na popisu do zadnjeg trenutka, zbog “sigurnosnih razloga”. Na sudu smo dobili neke tužbe uz pomoć American Civil Liberties Uniona. Moj bivši odvjetnik Ben Wizner, sada odvjetnik Edwarda Snowdena, puno toga je izborio. Sada smijemo znati za popis i još bi nam trebali reći razlog. Nije ustavno da se koristi, na primjer, moja povijest, jer sam već davno odslužila kaznu. Razlog mora biti drugačiji, navodi Bušić.