Sve je spremno za 2. Festival maslina u Zagrebu. Prema riječima predsjednika organizacijskog odbora Krunoslava Kovačevića, na ocjenjivanje su pristigla 163 uzorka maslinovih ulja iz cijele Hrvatske, a 5 uzoraka ulja stiglo je iz Bosne i Hercegovine, te 5 ulja i Slovenije.
Iz Zadarske županije sudjeluje dvadesetak maslinara, s otoka Ugljana i Iža, te kontinentalnog dijela zadarskog zaleđa, najviše iz Ravnih Kotara.
Ove godine na Festival se javilo preko 30 OPG-a ili poljoprivrednih zadruga koje će prodavati svoja ulja i druge proizvode. Više proizvođača opreme i sredstava za maslinarstvo, također će izložiti svoje proizvode.
Degustacije i prodajne izložbe
Organizatori ove po mnogočemu osebujne manifestacije – Zagrebački maslinarski institut, Udruga maslinara iz Zagreba i Zagrebačke županije, u suorganizaciji sa Savjetodavnom službom RH, osmislili su bogat i raznovrstan program kojim se želi povezati i približiti maslinu i maslinare građanima Grada Zagreba. Na Stručnom skupu bit će održano 14 predavanja iz agronomske, maslinarske struke, te zdravstva i nutricionizma. Tu su i vođene degustacije, kreativne radionice, gastro-show, EU- kutak, besplatni savjeti itd.
Iz iznimno bogatog programa Kovačević izdvaja:
– predavanja stručnjaka i znanstvenika o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti maslinova ulja;
– predavanja o hrvatskom maslinarstvu i kvaliteti domaćih u odnosu na uvezene proizvode od masline i maslinova ulja;
– kušaonice ulja – vođene degustacije maslinovih ulja iliti kako prepoznati kvalitetno i razlikovati dobro od lošeg ulja;
– kreativne radionice za izradu krema na bazi maslinova ulja za njegu lica i tijela;
– pripremu i degustaciu zdrave hrane i namirnica od maslina i maslinova ulja;
– prodajnu izložba domaćih kvalitetnih ulja maslinara, OPG-ova i udruga iz Istre, Primorja i Dalmacije sa svojim proizvodima.
Zbližavanje Zagrepčana s maslinom
Za hrvatske maslinare, kako profesionalce tako i rekreativce-amatere, pripremljena su stručna i zanimljiva predavanja zasnovana na najnovijim spoznajama o postizanju optimalne kvalitete proizvoda (važni koraci u masliniku, berbi, preradi i čuvanju ulja) i metodama provjere kvalitete. Festival će predstaviti i rezultate ocjenjivačkog žirija za 165 pristiglih uzoraka maslinova ulja.
Želja Organizatora je da ova manifestacija preraste u tradicionalno zimsko druženje građana Grada Zagreba s maslinom i maslinarima. Organizatorima je ujedno imperativ građanima Grada Zagreba omogućiti kupnju najboljih maslinovih ulja s cijelog područja Lijepe naše, sudjelovanje na kreativnim radionicama i kušaonicama ulja, kao i na degustaciji namirnica od maslina i najboljih maslinovih ulja, razgledanje izložbe proizvoda od maslina, ali i sudjelovanje u akciji upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina koja će se za vrijeme Festivala održati u prostoru izložbe.
Pokrovitelji ovog festivala su Ministarstvo poljoprivrede, Zagrebačka županija i Grad Zagreb, a među medijskim pokroviteljima je i Zadarski list.
Svoje su sudjelovanje potvrdili vrhunski znanstvenici i predavači iz područja maslinarstva i nutricionizma: prof. dr. sc. Đani Benčić (Agronomski fakultet), prof. dr. sc. Dubravka Škevin i doc. dr. sc. Darija Vranešić-Bender (Klinička bolnica Rebro, Zagreb), doc. dr. sc. Donatella Verbanac (Medicinski fakultet), svi sa Sveučilišta u Zagrebu. Nadalje, svoja će izlaganja održati poznati zadarski liječnik, novigradski maslinar dr. sc. Ivica Vlatković, zatim dr. sc. Frane Strikić iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša (Split), dr. sc. Miro Barbarić iz Federalnog agro-mediteranskog zavoda (Mostar, BiH), te nekoliko istaknutih stručnjaka iz Savjetodavne službe RH, iz Istre (mr. sc. Nenad Hrelja, Pula) i Dalmacije (mr. sc. Stanko Štambuk, Hvar i Žarko Krnić, Omiš).
Predviđeno je i predavanje Mladena Lucina iz Preka o dvije tisuće godina maslinarstva na otoku Ugljanu, a na posebnom štandu Općina i Turistička zajednica Preko predstavit će turističke sadržaje i izvorne proizvode otoka Ugljana.
– Predavanja na Stručnom skupu će zaista biti raznolika i sigurno će izazvati pažnju i maslinara, ali i brojnih posjetitelja zagrebačkog festivala, kaže Kovačević.
Zdravo i dobro
Budući da je Festival orijentiran na zdravlje i mnogostruke koristi maslinova ulja, Organizatori ovom manifestacijom žele uz “zdravo” činiti i “dobro” te cijelom događanju dati i jedan humanitarni aspekt.
– Ove godine smo se povezali sa Zakladom “Ana Rukavina” koja će za vrijeme trajanja Festivala održati akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u subotu 4. veljače od 15 do 17 sati. Pozivamo sve posjetitelje i maslinare da se kratko zaustave uz štand Zaklade i upoznaju s njenim radom te one starosti između 18 i 40 godina da se upišu u Registar te tako pomognu oboljelima diljem svijeta da nađu svog podudarnog darivatelja, poručuje Kovačević.
Posebnost ocjenjivanja i natjecanja na ovom Festivalu je i želja da se međusobno usporede rezultati pojedinih maslinarskih udruga. Ukoliko dođe više uzoraka iz iste maslinarske udruge (najmanje tri), usporedit će se kumulativne ocjene ulja te udruge s onima iz drugih udruga, te dodijeliti nagrada za najbolju udrugu.
– Zdrava konkurencija potiče na podizanje kvalitete, dodaje Kovačević, uvjeren da će Festival maslina u Zagrebu uspjeti i da će se ostvariti veći dio ovih ambicioznih ciljeva. Već ove godine očekuje se više od 10.000 posjetitelja.
– Pozivamo sve građane Grada Zagreba, one male i one velike, da 4. i 5. veljače 2017. dođu na Zagrebački velesajam na “druženje s maslinom”, dobro se zabave, ponešto nauče, probaju vrhunska domaća ulja i zdravu i ukusnu hranu pripravljenu s maslinama i maslinovim uljem te iskoriste ovu jedinstvenu priliku osobno upoznati i maslinare iz cijele Hrvatske, poručio je na kraju Krunoslav Kovačević, predsjednik Organizacijskog odbora 2. Festivala maslina u Zagrebu 2017.
Zadarski maslinari u Zagrebu
Uz 20-ak maslinara s područja Zadra i Zadarske županije na Festivalu maslina sudjelovat će maslinari sa šireg zadarskog područja koji žive u Zagrebu, a imaju maslinike u rodnom kraju. Koliko ih je, nitko pouzdano ne zna. Evidencija postoji samo one koji su članovi udruge Zagrebački maslinarski institut, među kojima su Nela i Stipe Čirjak koji imaju maslinike u Popovićima kod Benkovca, Ivan Brtan u Islamu Latinskome, Mladen Koša, u Perušiću kod Benkovca i Miomir Kliman na Ugljanu. Osim njih još 10-ak maslinara sa zagrebačkom adresom imaju maslinike na području Ražanca, Benkovca, Stankovaca, Tinja, Privlake i Novigrada, kaže Krunoslav Kovačević, koji je i predsjednik udruge Zagrebački maslinarski institut.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
SJEDNICA VLADE
Plenković o kupnji Rafalea: “Naša obrambena sposobnost dignuta je na razinu kakvu nikad nismo imali”
Županija
SJAJAN REZULTAT
Učenica iz Obrovca državna prvakinja iz povijesti: ‘Još sam u šoku i ni sama nisam svjesna…’
Košarka
NBA liga
Stephen Curry dobitnik nagrade Jerry West, drugi je DeMar DeRozan
KK Zadar
ČUDO U ZAGREBU
Na današnji dan prije 38 godina košarkaši Zadra srušili su prvaka Europe: ‘I danas nas prolaze trnci…’
Nogomet
Poštuju stav klubova
Šveđani neće uvesti VAR u svoje lige, nogometni klubovi su protiv tehnologije
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Županija
obavijest hep-a
DONOSIMO POPIS Nekoliko ulica u Zadru i županiji dio petka bez struje
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV