Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Marinoviću opet ukinuta suspenzija

Autor: Minja Gugić

01.03.2009. 23:00
Marinoviću opet ukinuta suspenzija


Po drugi put, zbog istog razloga – proceduralne greške – Viši disciplinski sud HOK-a jučer je ukinuo prvostupanjsku presudu kojom je Marinoviću izrečena devetogodišnja suspenzija te je zatraženo ponavljanje sudskog postupka


Po drugi put, zbog proceduralne pogreške Viši disciplinski sud Hrvatske odvjetničke komore, ukinuo je prvostupanjsku presudu kojom je poznatom zadarskom odvjetniku Marku Marinoviću izrečena devetogodišnja zabrana obavljanja odvjetničkog posla te je zatražio ponovaljanje sudskog postupka. Tu nam je informaciju kratko telefonom potvrdio i predsjednik HOK-a, odvjetnik Leo Andreis.
Marinović nije znao
Marko Marinović pak, kojeg smo jučer uspjeli dobiti telefonom nije uopće znao za odluku Višeg disciplinskog suda i ostao je zatečen.
– Pojma nemam. Mene nitko o ničemu ne obavještava, a pitanje je znaju li za tu informaciju i moji odvjetnici Ante Vukorepa iz Zagreba i Tihana Gregov iz Zadra jer ni oni mi ništa nisu javili – rekao je Marinović i sam ponovivši kako sad opet “ide sve iz početka”, a on već gotovo tri godine ne radi što, kako je rekao, predstavlja povredu temeljnih ljudskih prava.
Tako se “sapunica” o odvjetniku Marku Marinoviću opet vratila na početak, a on i dalje ne smije obavljati odvjetnički posao do konačne i pravomoćne odluke Višog disciplinskog suda HOK-a, a i nakon toga ukoliko ne bude zadovoljan, može se žaliti Vrhovnom sudu te naposljetku može podnijeti i ustavnu tužbu.
Slučaj zbog kojeg je Marko Marinović “zaradio crveni karton” domaću je javnost uzdrmao prije više od tri godine. Tada je naime, Ana Magaš koju je Marinović zastupao tijekom suđenja na Županijskom sudu u Zadru, podnijela protiv svog branitelja prijavu Odvjetničkoj komori zbog odavanje odvjetničke tajne. Bila je to kulminacija ponovljenog suđenja Magaševoj za ubojstvo supruga Lucijana nakon kojeg joj je izrečena kazna od osam godina zatvora. Marinoviću je otkazala punomoć, a njezina majka Dijana Batković otkrila je javnosti detaljne cijene Marinovićevih odvjetničkih usluga.
Vjerojatno ogorčen potezom svoje klijentice Marinović je tada dao ekskluzivni intervju našem listu, u kojem je među ostalim ustvrdio da je “braneći Anu Magaš išao do same granice dopuštenog” te da ona definitivno nije žena kakvom ju je prikazao u javnosti. Aludirao je na sliku Ane Magaš kao žrtve moćnog i nasilnog supruga što je i dovelo do tragičnog kraja njihovog braka. Rekao je i da njegovo mišljenje o Ani Magaš, kada bi ga mogao iznositi, za nju “ne bi bilo povoljno”.
Iako je i nakon prve presude najavljivao kako se neće žaliti, to je ipak učinio i žalio se Višem disciplinskom sudu koji je njegovu prvu žalbu prihvatio te zatražio novo suđenje zbog istog razloga kao i sada – proceduralih grešaka.
Kad cijela ova “priča” končano završi i presuda postane pravomoćna Marinoviću će se vrijeme izdržavanja kazne početi računati od studenog 2006. kad je suspendiran, a prije nego što je protiv njega podignuta optužnica. Do pravomoćnosti presude Marinović se neće moći baviti odvjetništvom.
Do konačne odluke – u Smilčiću
Slučaj Marka Marinovića utjecao je  tada i na njegovu suprugu, bivšu SDP-ovu ministricu pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović koja se zbog skandala, na nekoliko mjeseci povukla iz politike.
Inače, zbog težih povreda dužnosti i ugleda odvjetništva, za što se tereti Marinovića može se izreći ukor, novčana kazna ili gubitak prava na obavljanje odvjetništva od šest mjeseci do deset godina. Najteža kazna u Hrvatskoj odvjetničkoj komori do sada, izrečena je upravo zadarskom odvjetniku Marku Marinoviću.
Od dana suspenzije i “afere Magaš” odvjetnik Marinović se potpuno povukao iz javnog života. Doista ga se rijetko može sresti na gradskim ulicama, isključio je sve brojeve svojih mobitela, a prema onome što se može čuti o nekada poznatom i vrlo uspješnom odvjetniku, jest tek informacija da najviše vremena provodi u obiteljskoj kući u rodnom Smilčiću.
O Ani Magaš je do sada sve rečeno. No, ipak podsjećamo, odlukom Komisije za pomilovanja RH, ona je 27. lipnja prošle godine nakon tri godine, tri mjeseca i osam dana izašla iz zatvora.
Nekada najpoznatija hrvatska osuđenica, također se potpuno povukla u “anonimnost” i više ne želi bilo kakav kontakt s novinarima kao i njezina majka Dijana Batković. Od kad je izašla iz zatvora o njoj se zapravo više ništa ne zna, osim da se bori za skrbništvo nad malodobnim sinom čijeg je oca ubila.