Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Crikvenica posustaje, pojavila se Arena

Autor: Andrija Prović

01.03.2010. 23:00
Crikvenica posustaje, pojavila se Arena

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Preostalo je 10 uzbudljivih kola u kojima će za većinu favorita samo jedan neočekivani poraz značiti opraštanje s ulaskom u odabrano društvo Premijer lige


Na početku nove sezone Premijer lige vjerojatno se nitko ne pita “tko će ove godine biti prvak”, već je glavna nepoznanica poredak od drugog mjesta na niže i što će Zagreb napraviti u Ligi prvaka. Međutim, u rangu ispod, Dukat prvoj HRL, ove godine gledamo više nego zanimljivu utrku. Nekoliko je klubova pred početak prvenstva istaknulo kandidaturu za prva dva mjesta. Te su momčadi i dalje u poziciji potvrditi svoje ambicije, no, nakon 16. odigranih kola još se ne naziru sigurni putnici u viši rang. Jesenski prvak Gorica detroniziran je na otvaranju proljetnog dijela prvenstva, a njegovo je mjesto nakratko zauzela Crikvenica. Ipak, radost Kvarnerana kratko je trajala te su s dva uzastopna poraza opet ispustili čelnu poziciju na kojoj je sada Zadar. Za to vrijeme, Arena i Senj opasno su se primakli vodećima… Ukratko, čeka nas još 10 uzbudljivih kola u kojima će za većinu spomenutih momčadi samo jedan neočekivani poraz značiti opraštanje s ulaskom u odabrano društvo Premijer lige.
No, da vidimo kako se rukometaši iz Mocira uklapaju u cijelu priču. Šokantan neuspjeh u Umagu sada je već “lanjski snijeg”, a Palekini izabranici uspjeli su se pribrati u 16. kolu te bez oscilacija i “crnih rupa” opravdali ulogu favorita nad Prelogom. Čak 22 gola viška u gostujućoj mreži odličan su temelj za podizanje poljuljanog samopouzdanja, ali njihov je najveći kapital opet pronađena kolektivna igra. Nju su demonstrirali i protiv Gorice kada su najavili da bi u drugoj polusezoni mogli gledati Zadar u jednoj novoj dimenziji. Upravo je zajedništvo najjače oružje Zadrana kojim su pokazali da mogu kompenzirati odlazak Ivana Ninčevića i Anđela Žeravice, te, ako ustraju na njemu, onda se u predstojećim susretima imaju čemu nadati. Najbolji dokaz tomu je 10 golova Šime Markića s pozicije koja je nakon zimskog prijelaznog roka bila pod najvećim upitnikom – lijevog krila. Ne umanjujući Markićev učinak, potrebno je napomenuti da dojučerašnji vanjski igrač nije preko noći postao vrhunsko krilo, već je pospremio lopte koje su bile plod izgrađenih akcija. Isti recept “plavi” bi trebali primjenjivati i u nastavku, posebno u gostima gdje bodovi duplo vrijede.
Nažalost po njih, u kontekst kolektiva, odnosno uigranosti sastava, teže će se uklopiti dva od četiri Sladova pojačanja. Damir Samaržija i Ivan Mijolović zbog privatnih obveza malo treniraju te još manje igraju. Kada se sve zbroji i oduzme Zadar je na papiru slabiji nego u jesenskom dijelu, no, ako nastave s podređivanjem ega množini, Premijer liga im je zaista na dohvat ruke.


 SRETNO KOLO ZA ZADRANE




Nakon zaostale utakmice 16. kola između Kaštela i Gorice Zadar je i dalje zadržao vodeću poziciju. Naime, porazom Crikvenice od Arene, rukometaši iz Mocira izbili su na prvo mjesto te se čekao rezultat iz Kaštela. Slavljem nad Goricom (30:24) domaći je sastav napravio uslugu Zadranima koji su sada na vrhu kolone.
Redoslijed: 1. Zadar Slad 24, 2. Gorica 24, 3. Crikvenica 24, 4. Arena Jadrograd 22, 5. Senj Wallenborn 21, 6. Županja 20 boda…