Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dvije godine robije zbog 27 tableta ecstasyja

01.03.2011. 23:00
Dvije godine robije zbog 27 tableta ecstasyja


Sudsko vijeće zadarskog Županijskog suda kojim je predsjedao Boris Babić osudilo je Radmana na dvije godine zatvora u svibnju prošle godine, a Vrhovni je sud presudu u cijelosti potvrdio


Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu kojom je 35-godišnji  Mark Radman iz Petrčana osuđen na dvije godine zatvora zbog dilanja ecstasyja.
Presudu je početkom svibnja prošle godine donijelo Sudsko vijeće kojim je predsjedao Boris Babić i koji je u obrazloženju presude kratko pojasnio kako je za ovo kazneno djelo zakonom predviđena kazna od najmanje tri do maksimalnih 12 godina zatvora, ali je zbog niza olakotnih okolnosti odmjeravajući visinu kazneno-pravne sankcije u slučaju Marka Radmana, Sudsko vijeće cijenilo niz olakotnih okolnosti, dok otegotnih nije bilo.
Naime, u olakotne okolnosti suci su cijenili Radmanovu dotadašnju neosuđivanost, teške obiteljske prilike u kojima je odrastao i živio, činjenicu da je sve priznao, korektno se držao pred sudom, izrazio duboko i iskreno kajanje zbog počinjenog kaznenog djela te da je policajcima dobrovoljno predao i ostatak tableta ecstasyja koje je imao u džepu svojih hlača i automobilu.
Osim toga prema psihijatrijskom vještačenju Mark Radman je u trenutku počinjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv što mu je također, uzeto u obzir kao olakotna okolnost.
Izričući presudu na zadarskom sudu, uzeta mu je u obzir i činjenica da je kao ovisnik tada bio na liječenju koje je uspješno provodio. A, prema optužnici zadarskog tužiteljstva koje je u ovom slučaju zastupao zamjenik županijskog državnog odvjetnika Slobodan Denona, Radman se teretio da je 22. kolovoza prije tri godine nabavio 27 tableta sintetičke droge MDMA, poznatije kao ecstasy na kojima je bio utisnut simbol ying-yang kako bi ih prodavao u Petrčanima.
Tako je tijekom noći s 22. na 23. kolovoza na jednom partiju u Petrčanima prodao deset tableta. Još je 15 tableta držao u džepu hlača, a dvije tablete su bile u njegovom autu. Sve je to kasnije dobrovoljno predao policajcima.
Mark Radman se tijekom suđenja branio sa slobode gdje je dočekao i pravomoćnost ove presude, no sada će morati na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od dvije godine.