Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Nemiran san zbog kreveta iz uvoza?

01.03.2011. 23:00
Nemiran san zbog kreveta iz uvoza?


Radi se o teškim metalima i formaldehidu koji je kancerogen, a izaziva i zdravstvene probleme poput glavobolje, iritacije očiju, nosa ili grla te umor… Dakle, nakon sna na novom krevetu koji sadrži formaldehid, čovjek se može probuditi – umoran. Domaći proizvođači kažu da se uvozni namještaj slabo kontrolira


Ovih dana se ponovno dignula prašina oko  uvoznog namještaja koji zna  sadržavati tvari koje su na  tržištu EU zabranjene, a kako  kod nas podzakonski akti i  tehnički propisi nisu usklađeni s europskim, namještaj sa štetnim tvarima nađe  svoj put do kupca. Radi se o  teškim metalima i formaldehidu koji je kancerogen, a izaziva i zdravstvene probleme  poput glavobolje, iritacije  očiju, nosa ili grla te umor…
Dakle, nakon sna na novom  krevetu koji sadrži formaldehid, čovjek se može probuditi – umoran. I to je još  dobro, s obzirom na sve navedeno.
Malo skuplji,  puno kvalitetniji
Osim zakonskih preduvjeta, kako ističu domaći proizvođači, razlog što ovakav  namještaj kod nas prolazi su i  slabe kontrole. S druge strane,  domaći proizvođači koji od  domaćih sirovina proizvode i  kvalitetniji namještaj, zbog  jeftine radne snage u zemljama iz kojih se uvozi, gube na  konkurentnosti.
Kako kaže Dario Pavić,  vlasnik i direktor tvrtke  Cro-tex d.o.o. te i sam proizvođač namještaja, domaći  namještaj malo je skuplji od  uvoznog.
– Razlika u cijeni je mala, a  razlika u kvaliteti ogromna.  Proizvodnjom i prodajom domaćeg namještaja čuvamo radna mjesta u Hrvatskoj, a  kupci imaju bolju uslugu. Prvo  zbog kvalitete namještaja, zatim dostava je brža, isporuka u  roku, a reklamacija se ispravlja u jamstvenom roku. Teško  da će se reklamacija na namještaj uvezen iz Kine ispraviti  u roku. Osim toga, domaćom  proizvodnjom čuvamo radna  mjesta, govori Pavić, dodajući  da se pri kupnji uvoznog namještaja zapravo kupuje “mačak  u vreći”.
– Na primjer, garnitura se  deklarira kao kožna, a zapravo kad se otpakira, vidi se  da je kombinirana s umjetnom kožom. Roba dolazi u  kontejnerima u brodovima i  šleperima, još se uništi u transportu, a ne možeš to ni reklamirati, kaže Pavić.
Kako ističe, problem je u  kontroli uvezenog namještaja.
– U Hrvatskoj su za kontrolu namještaja ovlašteni Euroinspekt – drvokontrola  d.o.o. i Šumarski fakultet u  Zagrebu. Oni izdaju ateste  koje plaća ili proizvođač, ako  je domaći, ili uvoznik. Svaki  atest košta oko pet, šest tisuća  kuna, a teško mi je vjerovati  da uvoznici koji uvoze toliko  komada namještaja plate  atest za svaki komad. Ne vidim kako bi im se to isplatilo.  Pretpostavljam da pod jedan  atest provuku deset različitih  komada namještaja. Tako vjerojatno i komadi sa štetnim  tvarima prođu u  prodaju, govori  Pavić, dodajući  da se previše vjeruje deklaracijama, a unutra često bude nešto  drugo.
Pavić je sa svojom tvrtkom  Cro-tex krenuo u  proizvodnju stilskog namještaja.
– Sad sam za  jednu stilsku fotelju atest platio  6.500 kuna. Testira se izdržljivost  i trajnost, otpornost površine i  kakvoća materijala i izrade. Za  te tri kategorije  mogu se dobiti  ocjene osnovna,  visoka i posebno  visoka. Sve ispod  toga ne prolazi.  Mi smo za tu fotelju dobili sve  tri ocjene posebno visoke, a za  neki uvezeni namještaj upitno  je zadovoljava li uopće osnovni standard, a ipak prođe u  prodaju, govori Pavić.
Pavić usko surađuje i s domaćem proizvođačem Tena  namještaj d.o.o. iz Slavonskog  broda. Vlasnik Tena namještaja, Ivan Kajmić, kaže da  se uvezeni namještaj slabo  kontrolira, a domaći je stalno  pod pozornošću inspekcije.
– Sve moguće deklaracije  moramo imati, što i košta, a  kod uvezenog namještaja prolazi sve i to na sve moguće  načine. I to je jedan od razloga  što domaća proizvodnja pati.  Osim toga, zbog jeftine radne  snage u Kini, Bosni i Hercegovini i Srbiji, iz kojih  najčešće uvozimo, ne  možemo biti konkurentni.  Domaći namještaj je nešto  skuplji, ali je kvalitetniji, ističe  Kajmić.
Ne kontrolira  se ni hrana
Edin Dizdarević, menadžer  Interieura Zadar d.o.o., tvrtke  koja ima i vlastitu proizvodnju  i uvozni namještaj, kaže da  svaki novi uvezeni proizvod  ide na kontrolu, a povremeno  se opet kontrolira.
– Ako je novi proizvod, mora proći atestiranje. Mi to  uglavnom radimo na Drvnom  institutu pri Šumarskom fakultetu u Zagrebu. Kad jednom proizvod dobije atest,  periodično se opet kontrolira  baš da se ne bi nešto promijenilo. Koliko znam, imali  su tamo svakakvih slučajeva,  da proizvođač nakon atestiranja zamijeni materijal jeftinijim i slično. Što se tiče  štetnih tvari, znali smo na to  naići kod nekih jeftinijih komada namještaja. To bi se  otkrilo već na atestiranju pa  takav namještaj ne bi završio u  prodaji i više s tim proizvođačima ne bismo radili. Na  kontroli se, između ostalog,  provjeravaju i kemijska svojstva u namještaju, priča Dizdarević, dodajući da Interieur  Zadar radi s renomiranim tvrtkama koje drže do sebe i ne  žele dozvoliti takve greške.
Zoran Knežević, predsjednik Zadarskog potrošača,  upozorava na namještaj na  popustima jer na kraju može  koštati – više.
– Obično saloni daju veliki  popust na gotovinu pa ljudi  odmah plate, misleći da su  uštedjeli. A onda kad im namještaj dođe neispravan i reklamacija se teško ispravlja,  zapravo prođu još gore. Imamo pritužbi najčešće na neisporuku i kašnjenje ili na kraju  kad dođe, bude druge boje,  nedostaje dio, a žale se i na  kvalitetu, kaže Knežević.
Kako ističe, treba pozvati  građane na oprez, ali što je još  važnije, potaknuti institucije i  inspekciju da vrše bolju kontrolu.
– Ne samo da ima štetnih  tvari u namještaju, već ima  štetnih tvari u hrani koju direktno unosimo u organizam.  Nije ništa novo ta slaba kontrola. Na carinu dođu puni  šleperi namještaja, teško da se  sve to kontrolira. Za kontrolu  hrane ni nemamo adekvatne  laboratorije. Kontrola je loša,  a bolesti sve više, zaključuje  Knežević.