Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Govorčin u Matici najavio “Peškaruše”

Autor: Ivo Dominis

01.03.2013. 23:00
Govorčin u Matici najavio “Peškaruše”

Foto: Marin GOSPIĆ



Govorčin je najavio i skori izlazak iz tiska njegove najnovije knjige “Peškaruše” koja niže priču o ženama što prodaju ribu na ribarnici, ali i onim “sveznajućim ćakulonama” sa mjesnih pjaceta i naših kaleta


Izvedbom kultne Uljenice moje matere, istinskog bisera u zavidnom poetskom nizu Slavka Govorčina, započela je preksinoć u dvorani zadarske Matice hrvatske književna večer posvećena djelu tog barda.
Autora je u proslovu večeri nastojao predstaviti svestrani umjetnik Šime Gržan, kroz poetski životopis iz kojeg isčitavamo da je “rođen na Ižu, u slanoći mora, na kamiku, zemlji črljenici, lojanom veslu, ispod masline mira, vičnosti i svitlosti. Baš takav život na tvrdom kamiku nadahnut će ga da 1984. objelodani svoju znamenitu prvu zbirku Uljenica… koja ga je odmah vinula u orbitu istinskog čakavskog pjesnika i koja će do 2010. doživjeti čak četiri ponovljena i proširena izdanja”.
Iški pjesnik Govorčin je ove večeri u MH bio okružen suotočanima prof. Editom Ćurko, prof. Danijelom Marijan i pjesnikom Zvonkom Sutlovićem koji su se pokazali vrsnim interpretima izvadaka iz njegovih uradaka. Pridružila im se glumica Milena Dundov, dramska pvakinja zadarskog glumišta.
Stručnu podlogu ovom književnom druženju dao je prof. Vedran Žužak, asistent na Katedri povijesti jezika i dijalektologije zadarske kroatistike koji je u svom izlaganju nastojao pojasniti fenomenološku posebnost iške čakavice te ponašanje njenih fonema i morfema u sintatskom kontekstu lokalnih narječja.