Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vladari scene Lela i Pero još jednom publiku digli na noge

Autor: Marija Knežević

01.03.2013. 23:00
Vladari scene Lela i Pero još jednom publiku digli na noge

Foto: FAH



Uigrani tim Margitić-Kvrgić razumije se bez riječi i nadopunjava se na onaj besprijekoran način koji se ponekad može postići samo vježbanjem


Zadarska publika voli Stilske vježbe. Kao dokaz za tu tvrdnju nudimo činjenicu kako su karte za ovu predstavu rasprodane nekoliko dana prije izbedbe. A Stilske vježbe nisu prvi put u našem gradu. Pero Kvrgić i Lela Margitić puno su puta dosad u ovim ulogama “laštili” daske Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru.
Nije ni čudo, s obzirom na to da se radi o najdugovječnijoj kazališnoj predstavi na svijetu! Stilske vježbe su uvrštene čak i u tiskano izdanje Guinnessove knjige rekorda kao najdugovječnija predstava na svijetu s istom glumačkom postavom. Premijera ove kultne predstave se održala 19. siječnja 1968. u Teatru ITD i od tada se neprekidno izvodi.
U četvrtak navečer u kazalištu je bilo puno mladih lica, onih čije oči i uši prvi put prisustvuju ovom remek-djelu, ali i onih koji su predstavu već gledali. I opet im je bila nova.
Dvoje glumaca potpuno vladaju scenom taj jedan sat koliko su na njoj. Uigrani tim Margitić-Kvrgić razumije se bez riječi i nadopunjava se na onaj besprijekoran način koji se ponekad može postići samo vježbanjem, odnosno ponavljanjem.
U predstavi glumci na bezbroj načina interpretiraju “jednostavnu” radnju, odnosno naizgled banalnu zgodu iz tramvaja jedanaestice. Ta zgoda, prepričana na više načina, postaje vrhunska komedija.
Predstavu je režirao Tomislav Radić prema djelu francuskog književnika Raymonda Queneaua Excercices de style. Uz Radića, prijevod i adaptaciju predstave potpisuje Tonko Maroević. Na premijeri te u idućih šezdesetak predstava Kvrgićeva partnerica je bila Mia Oremović, a u siječnju 1970. njezinu je ulogu preuzela izvrsna Lela Margitić.
Zadrani su Lelu i Peru nagradili ovacijama, i to oni “stojećim”. Ako ste ih i ovaj put propustili, ispravite to prvom prilikom!