Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Prisjetili se imena koja su bila duša Varoši

01.03.2017. 23:00
Prisjetili se imena koja su bila duša Varoši


Poznati varoški kafić “Doma” u utorak navečer organizirao je večer maškara izvodeći glazbeno-scenski igrokaz “Povratak u Dolinu ćupova”. Idejni začetnik ovog originalnog performancea je vlasnik kafića Neven Kožul koji nam je otkrio da je na ideju došao želeći podsjetiti svoje Zadrane na legendarna varoška imena iz 70-tih i 80-ih godina kada se ovaj dio grada još nazivao Dolinom ćupova.
– Sa ekipom stalnih gostiju htio sam podsjetiti na dobra stara vremena kada su u ovom dijelu grada radili najpoznatiji majstori. Bila je to jedna nepoželjna destinacija jer je, osim starih zanata, ovdje bilo i najstarijih zanata na svijetu i Varoš je tada bila svojevrsna zadarska zona sumraka. Ali bila je to ujedno duša našega grada. Tu su bile poznate konobe i samo jedan kafić, Bufet 72 pa kovači, postolari, svjećari, fotografi, krojači, maranguni. Ma, nije bilo zanata kojega ovdje nije bilo, prisjeća se Kožul.
No, onaj pravi duh Varoši dala su legendarna imena koja su i danas u sjećanjima mnogih Zadrana, a na koja se htjelo podsjetiti ovim igrokazom
– O Varoši se ne može govoriti bez da ne spomenemo našu Gracijelu, Palminu, Glumca ili Slavka Tovara koji je uru vrimena rizao fetu pršuta. To su ljudi koji su dali pečat ovom dijelu grada i bez kojih je povijest Varoši ili Doline ćupova nezamisliva. Upravo iz zahvalnsoti prema svim tim dobrim dušama organizirali smo ovaj igrokaz, ali i izložbu fotografija na kojima se osjeti duh stare Varoši, a postavili smo i starih zapise iz naše Doline ćupova, kazao je nostalgično Neven Kožul.