Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadranin Mladen Ančić u Povjerenstvu za prošlost

01.03.2017. 23:00
Zadranin Mladen Ančić u  Povjerenstvu za prošlost


U Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću koje bi trebalo biti imenovano na današnjoj sjednici Vlade, pozvan je i povjesničar Mladen Ančić sa zadarskog sveučilišta – objavio je Večernji list. Povjerenstvo čije je osnivanje još prije nekoliko mjeseci najavio premijer Andrej Plenković imat će za cilj  doprinijeti konačnom zatvaranju otvorenih povijesnih i ideoloških pitanja nedemokratskih sustava prošloga stoljeća. Povjerenstvo koje čine stručnjaci iz područja povijesti, prava, politologije i drugih disciplina trebalo bi postići konsenzus o brojnim pitanjima totalitarne prošlosti, a njihov rad će – zamišljeno je – prethoditi donošenju budućega zakona kojim bi se reguliralo javno isticanje spornih simbola, slogana i sl.
Zanimljivo je da je, kako su objavili neki mediji, zagrebački povjesničar Hrvoje Klasić odbio poziv za sudjelovanjem u radu toga Povjerenstva uz argument da mu predloženi sastav Povjerenstva ne ulijeva povjerenje u uspjeh s obzirom da je uglavnom riječ o ljudima koji se nisu bavili hrvatskom poviješću 20. stoljeća, posebice razdobljem socijalizma oko kojega će, pretpostavlja Klasić, biti najviše polemika. Ne zna se je li pod tim mislio i na zadarskog povjesničara Mladena Ančića u čijoj znanstvenoj biografiji stoji da je doktorirao na temu pod naslovom “Ugarsko- hrvatsko kraljevstvo i Bosna u doba anžuvinske vlasti (1300. – 1387.)”. 
Za predsjednika Povjerenstva predložen je akademik Zvonko Kusić, inače po struci liječnik, aktualni predsjednik HAZU-a. Prema pisanju Večernjeg lista, u Povjerenstvo su osim Zadranina Mladena Ančića, Zagrepčanina Hrvoja Klasića, pozvani i Jasna Omejec, bivša predsjednica Ustavnog suda, Antun Vujić, bivši ministar kulture, Ivo Lučić s Hrvatskog instituta za povijest, Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i drugi.