Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Stolić se ne osjeća krivim ni po jednoj točki optužnice

Autor: Minja Gugić

01.04.2009. 22:00
Stolić se ne osjeća krivim ni po jednoj točki optužnice


Stolić je optužen da je kao tadašnji direktor oštetio “Regionalnu veletržnicu Benkovac” za 156 tisuća kuna. Jučer su u svojstvu vještakinja Sudskom vijeću svoje iskaze dale Majda Korljan i Anka Jagić


Upozorava se optuženik da prestane s grimasama lica, slijeganjem ramena i gestikuliranjem prema vješatkinji i ukoliko nastavi s takvim nedoličnim ponašanjem u sudnici bit će udaljen iz sudnice do kraja dokaznog postupka – rekao je jučer u jednom trenutku na Županijskom sudu u Zadru, vidno iznerviran predsjednik Sudskog vijeća Boris Radman tijekom sudskog postupka koji je nakon stanke od gotovo tri godine opet započeo protiv Emila Stolića (63).
On je naime, optužen da je oštetio “Regionalnu veletržnicu Benkovac” za 156 tisuća kuna, a jučer je ponovio kako se ne osjeća krivim ni po jednoj točki “debele” optužnice.
Jučer je Sudskom vijeću iscrpno svoj nalaz i mišljenje dala Majda Korljan, vještakinja financijske, računovodstvene i knjigovodstvene struke, kao i njezina kolegica Anka Jagić, a razlog tako dugotrajnoj stanci od gotovo tri godine leži upravo u činjenici što su vještakinje morale obaviti vrlo zahtjevno i detaljno vještačenje kompletne “papirologije” poslovanja Veletržnice pa iako je sudac Radman zatražio vještačenje odmah nakon posljednje rasprave održane u rujnu 2007. godine, vještakinje su zadarskom Županijskom sudu svoj pismeni nalaz i mišljenje dostavile u veljači ove godine.
Međutim, zbog nekih još dodatnih pojašnjenja koja su zatražena od vještakinja, suđenje je potom odgođeno za sredinu svibnja kada će se ponovno saslušati i niz svjedoka.
Podsjećamo, Stolića optužnica tereti da je kao direktor “Regionalne veletržnice Benkovac” od sredine prosinca 2003. godine do sredine kolovoza 2004. godine naložio računovodstvu da mu se u ime više osoba isplate novčani iznosi na ime njihovog članstva u Nadzornim odborima Agroprodukta, odnosno Regionalne veletržnice Benkovac, pa je tako za sebe zadržao oko 73 tisuće kuna.
Također, u optužnici stoji da je kao direktor Regionalne Veletržnice Benkovac u vremenu od početka 2003. do kraja rujna 2004. godine naložio isplate temeljem neistinitih računa, naplatio više novca po putnim nalozima, nego ga je pripadalo te podigao više akontacija ili pozajmica koje nije pravdao putnim nalozima.
Svote novca kojima je oštetio Regionalnu veletržnicu kreću se od od 27 pa do 60 tisuća kuna, a Stolić je prema optužnici pronevjere “izvodio” putem navodnih kupovina kamionskih autoguma, naplata nepripadajućih dnevnica, naknada za korištenje privatnog vozila u službene svrhe, troškova taxi službe, loco-vožnje…
Na popisu kažnjivih dijela nalazi se i naplata dnevnica za vikende, državne praznike zbog čega se Stolić tereti za zloporabu položaja i ovlasti te prijevaru u službi.
Stolić će, prema savjetu svog izabranog branitelja Miljenka Marinovića, obranu iznijeti na kraju suđenja na što ima zakonsko pravo.