Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dječji osmjeh je najvrjedniji dar

Autor: Katina Vrsaljko

01.04.2010. 22:00
Dječji osmjeh je najvrjedniji dar

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Humanitarna akcija “Za dječju dobrobit” u organizaciji Udruge odgojitelja Zadarske županije Maraške jučer i danas dobiva svoj epilog prodajom pisanica na Narodnom trgu. Naime, ove vrijedne odgojiteljice posljednja dva tjedna po vrtićima u županiji igraju prigodnu lutkarsku predstavu “Jaje i pisanica” i ispuhuju, ukrašavaju i bojaju jaja koja su se jučer na Narodnom trgu vrlo dobro prodavala.
Prikupljeni novac i didaktičke igračke koje su darivali građani velikog srca sutra će Maraške predati Odjelu pedijatrije Opće bolnice Zadar. Sljedeći tjedan će igraonicu na odjelu opremiti didaktičkim igračkama.
– Naših šezdesetak članica, među kojima je i jedan muškarac, uz svoj posao i obiteljske obveze, svoje slobodno vrijeme volonterski su posvetile ovoj akciji kako bi u što većoj mjeri pomogle djeci koja borave na pedijatriji. Osim toga, predstava je jako dobro prihvaćena među djecom u vrtićima u kojima smo ju igrale, tako da vjerujem da smo i njima osvježili ove blagdanske dane, rekla je Edita Tošić, predsjednica Udruge.
Odgojiteljice su same osmislile predstavu i za nju napravile lutke koje su jučer na Narodnog trgu razveselile brojnu dječicu. Za vrijeme trajanja akcije, predstavu su odigrale petnaestak puta, najčešće u različitom glumačkom postavu, kako god je koja stizala. Odigrat će je i danas na Narodnom trgu i sutra za djecu u bolnici.
Udruzi je u svemu pomogao Grad Zadar, ustupivši im prostor na Narodnom trgu i RMC agencija, medijskom potporom, tehničkim pomagalima i kostimima zeke i pilića. Šarolika predstava s živim bojama i veselim lutkama, pilić koji je pozdravljao svako dijete i zeko koji iznenada izlazi među djecu tijekom predstave i pleše, podigli su ovu uskrsnu atmosferu na najviši nivo.
Sve je to, naravno, zbog naših mališana.
– Djeca su najugroženija skupina u društvu i kad smo već nositelji njihovih prava, moramo se pobrinuti da svoja prava zaista i ostvaruju na najbolji mogući način, rekla je Olivera Hrabrov, članica Udruge.
Odgojiteljice su oduševljene odazivom građana na ovu akciju, posebice u ovo recesijsko vrijeme. Kako kažu, ljudi su proizvoljno ostavljali novac za pisanice, čestitke i ukrasne predmete, a često su ostavljali i novac, a da ne bi ništa ni uzeli.
Dječji smijeh na Narodnom trgu i građani koji su jučer pokazali svoju velikodušnost su, same po sebi, iznimno vrijedne stvari, a vrijede još više kad znamo da je sve to za dobrobit djece na Odjelu pedijatrije.