Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Odvjetnik Marko Marinović još uvijek ne smije raditi

Autor: Minja Gugić

01.04.2010. 22:00
Odvjetnik Marko Marinović još uvijek ne smije raditi


Zbog odavanja odvjetničke tajne Vrhovni je sud Marku Marinoviću pravomoćno dosudio tri godine i šest mjeseci zabrane rada. Međutim, disciplinski se postupak nastavlja zbog više povreda odvjetničkog kodeksa i tek kada i to bude pravomoćno okončano, poznati zadarski odvjetnik može početi raditi


Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je pravomoćnu presudu kojom je poznatom zadarskom odvjetniku Marku Marinoviću dosuđeno tri godine i šest mjeseci zabrane obavljanja odvjetničkog posla zbog odavanja odvjetničke tajne u slučaju Ane Magaš.
Međutim, kako smo saznali, disciplinski se postupak nastavlja zbog više povreda odvjetničkog kodeksa pa suspenzija i dalje traje dok Vrhovni sud i u tom dijelu ne kaže zadnju riječ.
Marko Marinović se navodno nije primjereno očitovao na sve navode koji su bili objavljeni u tisku, a vezano uz njegove izjave o Ani Magaš koje su ga na kraju i koštale višegodišnje zabrane rada u odvjetništvu.
Odvjetnik, s kojim smo se jučer nakratko čuli telefonom, nije znao za odluku Vrhovnog suda, kao ni njegov branitelj Ante Vukorepa koji, kako je rekao, “još ništa nije dobio” iako je sjednica sudaca Vrhovnog suda u “slučaju Marinović” održana još 14. prosinca prošle godine.   
 Disciplinski sud Hrvatske odvjetničke komore, sredinom lipnja prošle godine donio je nepravomoćnu presudu kojom je odvjetniku Marinoviću smanjena kazna s devet na četiri godine zabrane rada. Marinoviću se podsjećamo, dva puta izricala devetogodišnja zabrana pružanja odvjetničkih usluga, ali je Viši disciplinski sud HOK-a zbog proceduralnih grešaka te presude ukidao.
Marinović se uglavnom nije pojavljivao na ročištima pa mu se sudilo i u odsutnosti, a nije se pojavio ni na izricanju presude.
Poznatog zadarskog odvjetnika odvjetničkoj je komori prije više od četiri godine prijavila Ana Magaš zbog odavanja odvjetničke tajne. Njoj se tada sudilo za ubojstvo supruga, a Marinović je nakon otkazivanja njezine punomoći izjavio da je obmanjivao javnost, da je “išao do same granice dozvoljenog” te da Magaševa nije bila žrtva, kakvom ju je u javnosti i sam prikazivao. Od dana suspenzije odvjetnik Marinović se potpuno povukao iz javnog života. Uglavnom boravi u svojoj rodnoj kući u mjestu Smilčić pokraj Zadra i vrlo ga se rijetko može vidjeti u gradu.