Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mladenu i Mati zlatne medalje

01.04.2011. 22:00
Mladenu i Mati zlatne medalje


Njihovo ulje trenutačno se u svojstvu autohtonog hrvatskog i ljubačkog proizvoda nalazi na gastronomskom sajmu u talijanskom gradu Veroni, a posljednja u nizu diploma i zlatnih medalja stigla im je ovih dana iz Udruge inovatora Zadarske županije na ime suvenira kojim je okarakterizirano njihovo ulje pakirano u dizajniranoj bočici od jednog decilitra
Na širem zadarskom području u zadnjih nekoliko godina sve je veći broj maslinara i uljara koji maslinovim uljima na smotrama uljarstva i maslinarstva osvajaju vrijedna hrvatska i međunarodna odličja.
Među njima zapaženo mjesto ima ljubački dvojac Mladen Dušević i sin mu Mate.
Trinaest odličja
Nastupivši na manifestacijama “Oliva Umag” u Umagu, “Povenjak” u Omišu, “Maslina” u Splitu, “Noćnjak” u Vodicama i “Dani masline” u Zadru s ukupno 13 uzoraka monosortnih ulja, okitili su se sa 13 zlatnih medalja dodijeljenih za ekstra djevičansko ulje. Njihovo ulje trenutačno se u svojstvu autohtonog hrvatskog i ljubačkog proizvoda nalazi na gastronomskom sajmu u talijanskom gradu Veroni, a posljednja u nizu diploma i zlatnih medalja stigla im je ovih dana iz Udruge inovatora Zadarske županije na ime suvenira kojim je okarakterizirano njihovo ulje pakirano u dizajniranoj bočici od jednog decilitra.
Duševići, poštujući tradiciju predaka, maslinarstvom su se intenzivno počeli baviti prije 27 godina. Danas u maslinicima u okviru 16 sorti imaju zasađenih 310 stabala. Među njima uz poznate talijanske sorte prevladavaju čuvene domaće sorte drobnica, oblica, levantinka, istarska bjelica i krvavica tako da se s pravom može kazati kako je riječ o hrvatskoj u malom. Ove godine također su imali rekordan rod ubravši oko 10.000 kilograma, što im je uz randman od 13 litara na 100 kilograma maslina donijelo 1.300 litara visokokvalitetnog i zdravog te autohtonog ljubačkog maslinovog ulja.
Pored svega što su od prvih dana do sada uložili u podizanje maslinika, Duševići su uložili preko 50.000 kuna u najsuvremeniju tehnologiju čuvanja ulja.
Duševići su prvi među maslinarima donijeli u Zadarsku županiju zlatnu medalju. Ona je osvojena na Noćnjaku 2004. godine u Solarisu kod Šibenika. Prvi su lanjske godine iz Krasice kod Buja u naše krajeve donijeli zlatno odličje iz Istre. Jedini su koji čuvaju ulje na navedeni način te su još prvi koji u Zadarskoj županiji uz vlastito višegodišnje iskustvo te uz pomoć stručnih osoba pripravljaju monosortno ulje. Sve nabrojeno uz dizajn i pakiranje te dostignuti rezultat potvrda je njihova rada.
U dogovoru sa strukom
– Sve što smo radili u proteklih 27 godina činili smo u dogovoru sa strukom, a to se odnosi na primjenu agrotehničkih mjera, rezidbu, prehranu, zaštitu, vrijeme berbe, preradu i čuvanje ulja. Manifestacije uljarstva i maslinarstva, na kojima je broj sudionika iz hrvatske i inozemstva iz godine u godinu sve veći, jednostavno su korisne i dobrodošle jer dokazuju poboljšanje i veliki iskorak u ovom poslu. Upravo naše dalmatinsko podneblje izvrsno je za proizvodnju kvalitetnih ulja. Mi s količinom ne možemo konkurirati Italiji, Španjolskoj i Grčkoj, ali možemo kvalitetom. Stoga bi se u ovim projektima trebali još više angažirati općine, gradovi, županije pa i država Hrvatska u smislu organiziranja proizvođača i prezentiranja naših ulja izvan granica Hrvatske, a posebno u zemljama Europske unije. Uljari i maslinari morali bi se više udruživati čime će se stvarati pretpostavke još veće isporuke na navedena strana tržišta, a time i postizanje još bolje cijene ulja. Ako ulja ne budu selekcionirana i brendirana neće se moći konkurirati stranim uljima, govori Mladen koji je ujedno i član zadarske Udruge sezonskih analitičara maslinova ulja “Olea”
Zajedno sa sinom Matom upozorava da će, ako se nastavi financijska kriza, iduće godine nastupiti najviše na dvije manifestacije u Hrvatskoj te na jednoj ili dvije u inozemstvu.
– Ovih smo dana dobili poziv iz Novog Sada da sudjelujemo na tamošnjem sajmu na kojem smo lani osvojili zlato. Nažalost, sama kotizacija bez ostalih troškova koji bi se kretali od dvije do tri tisuće kuna, iznosi 500 kuna što nas je odvratilo od odlaska. Svi koji sudjelujemo na manifestacijama nemamo baš nikakve podrške Županije i jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju ni Općine Ražanac, koja bi ulja i vina mogla uvrstiti u uljne i vinske ceste, čime bi se još više privuklo turiste, kaže Mate, dodajući da vlada stihija i da se treba uhvatiti u koštac s problemom nelegalnog tržišta i uvoza ulja sumnjive kvalitete u velikim količinama.
Duševići su u okviru nalaženja rješenja distribucije i prodaje ulja ovih dana s jednom zadarskom turističkom agencijom sklopili ugovor po kojem će im ista agencija dovoditi turiste kojima će oni osobno uz pomoć vodiča prezentirati svoje bogatstvo, a to su maslinici i visokokvalitetno i zdravo maslinovo ulje.