Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Pokazala” se glavna antička ulica

01.04.2011. 22:00
“Pokazala” se glavna antička ulica


Pronađeni su antički zidovi, podnice i odvodni kanal, a najznačajniji nalaz je dio glavne antičke ulice koja je vodila od istočnih kopnenih vrata prema rimskom forumu. Antička ulica je na 1,70 m dubine u odnosu na današnju Kalelargu. A pod rimskim slojevima na manjem dijelu istražene površine utvrđen je i liburnski sloj, govori arheolog Damir Martinov


U okviru uređenja budućeg tapas bara na Kalelargi završilo je arheološko istraživanje i nastavljeni su građevinski radovi.
Damir Martinov, vlasnik zadarske tvrtke Arheolog d.o.o. koja je provodila  arheološki nadzor i istraživanje, otkriva što je pronađeno u podzemlju.
– Nakon novovjekovnih i srednjovjekovnih nalaza, došli smo da ostataka antičke arheologije. Pronađeni su antički zidovi, podnice i odvodni kanal, a najznačajniji nalaz je dio glavne antičke ulice koja je vodila od istočnih kopnenih vrata prema rimskom forumu. Antička ulica je na 1,70 m dubine u odnosu na današnju Kalelargu. Mi smo ju i očekivali jer je poznato da je tu, ali u zadnjih 50-ak godina nije bilo značajnijih nalaza glavne antičke ulice, osim pri istraživanju Trga Petra Zoranića, gdje su otkrivena istočna kopnena vrata, te nedavnih otkrića na Poljani Šime Budinića, koju je istražio Arheološki muzej Zadar, govori Martinov.
Na gradilištu na Kalelargi pronađeni su i karakteristični rimski nalazi.
– Pronađen je antički sitni materijal poput keramike, novca, fibula, uljanica te jedan mali žrtvenik s natpisom koji je kasnije korišten kao spolija u kasnoantičkom zidu. Spolija je stariji arhitektonski element koji se ugrađuje u novu građevinu, pojašnjava Martinov.
Pod rimskim slojevima, dodaje Martinov, na manjem dijelu istražene površine utvrđen je i liburnski sloj.
Istraživanje je trajalo dva tjedna i radilo se u dvije smjene, a sada arheološki materijal ide na pranje i obradu, slijedi obrada dokumentacije i izrada stručnog elaborata. Na gradilištu se nastavlja konzervatorski nadzor.
Grubi građevinski radovi na novom zadarskom turističko – ugostiteljskom objektu bi trebali završiti do lipnja. Investitor projekta je tvrtka Zadar gradnja, u vlasništvu Jadranka Lisice, projektant je Arching, a izvođač radova Gortan – Građenje.