Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dva mlada dupina spasili, odraslom nije bilo pomoći

01.04.2012. 22:00
Dva mlada dupina spasili, odraslom nije bilo pomoći


Ćaća je išao dignuti vrše i ugledao je peraju kako mu se približava. Tada je primijetio da se jedan dupin nasukao na oko dvadeset, trideset centimetara dubine, prepričava 16-godišnji Josip Ivuša početak akcije spašavanja triju dupina koje je zatekao u nedjelju rano ujutro na ždrelskoj plaži Matlovac.
– Mladunci su bili ti koji su se nasukali prvi nakon čega je stariji dupin krenuo prema njima te se i on nasukao. A njega nažalost nismo mogli tek tako maknuti, prepričava Josip koji se u spašavanje uputio u odjeći. Hladno mu nije bilo, kaže, jer je navikao.
Dva dupina su naposljetku i uspjeli spasiti, jednog već na plaži, a drugog u mjesnoj luci, no trećem, najvećem, nije bilo pomoći.
SNIMKA DUPINA U PLIĆAKU
– Koliko god puta sam ih odguravao, oni su se stalno vraćali prema plićaku. Manji mladunci po mojoj procjeni su imali oko šezdesetak kilograma. Najveći, stariji dupin imao je barem sto, sto i dvadeset kilograma. Bilo ga je teško pomicati pa smo na kraju odlučili uzeti traktor te njega i jednog od mladunca koji je ostao na plaži prevesti do luke u centru mjesta gdje je dubina bila puno veća. Mladunac je nakon što smo ga bacili neko vrijeme kružio uokolo ali na kraju je otplivao, no stariji dupin je uginuo, prepričava Josip koji je u vraćanju dupina u more proveo tri sata.
Ovo je prvi puta da se susreo s takvim nečim, a nasukavanju čak triju dupina do sad nisu svjedočili niti njegovi sumještani.
-Nikada se ovakvo nešto nije dogodilo. Neki kažu da su najvjerojatnije išli za ribom. Ali ne vjerujem, kazuje Josip, dodajući kako je dupinima odmogla i jaka bura koja ih je dodatno bacala u plićak.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU ZADARSKOG LISTA