Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Slavni glumac u Zadru: “U srednjoj školi imao sam pištolj i dilao sam drogu”

01.04.2012. 22:00
Slavni glumac u Zadru: “U srednjoj školi imao sam pištolj i  dilao sam drogu”


Afroamerikance već kao djecu na ulici pregledava policija, logičan je slijed da postajemo kriminalci i dileri, zatvor se čini kao najnormalnija stvar na svijetu, a kad ti netko kaže da trebaš učite i napredovati, to zvuči kao brutalni vic, kaže Parker


Nate Parker, mladi američki glumac, održao  je zanimljivo i dinamično  predavanje “Growing up in  America” u multimedijalnoj  dvorani Gradske knjižnice  Zadar.
Parker je u Zadar došao  govoriti o odrastanju u Sjedinjenim državama, ali i promovirati film Red Tails koji u  Europu, uključujući i Hrvatsku, dolazi za mjesec i pol  dana.
Parker je odrastao u siromašnoj Američkoj obitelji  u Virginiji.
– Imao sam pištolj i dilao  sam marihuanu u srednjoj  školi. Afroamerikance već  kao djecu na ulici pregledava  policija, logičan je slijed da  postajemo kriminalci i dileri,  zatvor se čini kao najnormalnija stvar na svijetu, a  kad ti netko kaže da trebaš  učite i napredovati, to zvuči  kao brutalni vic, kaže Parker.
Ono što je uslijedilo nakon  Parkerove srednje škole  zvuči dobrim dijelom kao  američki san, iako sam Parker negira poimanje sna kao  takvog. Upisao se, naime, na  hrvanje i ubrzo dobio stipendiju za sveučilište. Prvi u  svojoj obitelji, prvi od svih  svojih predaka doseljenika,  prvi pučevši od onih koji su  kao robovi u trbuhu velikog  broda iz Afrike doplovili u  Ameriku.
Nedavno je, kaže, napravio DNK analizu koja je ustanovila kako njegova obitelj  potječe iz Kameruna.
Dobro mu je išao studij,  specijalizirao je informatiku  i pronašao posao u IT sektoru. Hodao je s djevojkom  koja je bila fotomodel. Na  jednoj audiciji neki agent ga  je upitao je li model ili glumac, a kad je odgovorio negativno ponudio mu je da  pred publikom pročita zadani monolog.
I onda je krenulo. Audicije  za filmove, uloge, snimanja… Preselio se sa ženom,  majkom i četiri sestre u Kaliforniju, u Holywood.
Glumio je u filmovima kao  što su Pride, The Secret Life  od Bees, The Great Debaters  sa Denzelom Washingtonom…
– Trudim se, nastojim poboljšati život za sebe i svoju  obitelj. Nemamo svi jednake  šanse i neki se moraju puno  više truditi od ostalih da bi  uspjeli u životu.
Ovaj 32-godišnjak u posljednje vrijeme se bavi dobrotvornim radom i političkim aktivizmom, dobiva  dobre kritike na račun svoje  glume a, sudeći prema  viđenom odnosno slušanom  u Gradskoj knjižnici, i javni  govor mu itekako dobro ide.
Zadar su prošlo ljeto posjetili redatelj Bigas Luna i glumci Matt Dillon,  Brian Geraghty, Krysten Ritter… I svi oni, baš kao i Nate Parker, imali su  jednu zajedničku misao – Zadar je kao scena za snimanje filmova.
– Imao sam osjećaj da hodam kroz muzej, kroz neku povijesnu izložbu,  ispričao je Parker o svojim dojmovima šetnje Zadrom.