Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zrak u automobilu čišći od vanjskog

Autor: Novi list

01.04.2013. 22:00
Zrak u automobilu čišći od vanjskog


S obzirom da skoro polovica polpulacije industrijskog svijeta pati od alergija, Volvo je razvio poesbne sustave zaštite čime je sedam njegovih modela dobilo posebne certifikate Švedske udruge za astmu i alergije


Životno okruženje unutar Volvo automobila teži tome da bude potpuno sigurno za osjetljive osobe. Sistematski rad Volvo inženjera na ovom području rezultirao je time da je Švedska udruga za astmu i alergije preporučila čak sedam Volvo modela – S80, V70, XC70, XC60, S60, V60 i V40. Gotovo 45 posto populacije industrijskog svijeta pati od neke vrste alergije ili osjetljivosti, a više od 10 posto boluje od astme. Jedan od razloga dramatičnog povećanja od 50-tih godina prošlog stoljeća do danas jesu zračni zagađivači kao što su dušični oksidi, razina ozona, čestice te pelud. Volvo odgovara na ove izazove sistematskim pristupom svim relevantnim problemima. Sredinom 90-tih godina kompanija je uspostavila norme i započela testiranje u cilju stvaranja što ugodnije atmosfere unutar automobila. Tako je Volvo S80, predstavljen 1998. godine, bio prvi model u kojem je ovaj rad postao očigledan.
Rad na uspostavljanju ugodne atmosfere u interijeru automobila može se podijeliti na dva glavna elementa – kvalitetu zraka i kontaktne alergije. Tako je u cilju smanjenja kontaktnih alergija značajno smanjena količina nikla u metaliziranim dijelovima interijera, dok se koža potamnjuje procesom bez kroma.
Krajni cilj Volva jest stvoriti ambijent u automobilu koji nudi zrak čišći od vanjskog. To podrazumijeva čišćenje zraka koji dolazi izvana te smanjenje štetnih emisija materijala korištenih u izradi interijera. S tim ciljem Volvo je stvorio dva sustava – “Interior Air Quality System” (IAQS) i “Clean Zone Interior Package” (CZIP). IAQS kontrolira kvalitetu zraka koji ulazi u kabinu i automatski zatvara otvore ventilacije ukoliko količina štetnih elemenata postane prevelika ili prilikom ulaska u tunel. Višestruki filter odstranjuje čestice i pelud, ali i koristi sloj aktivnog ugljena kako bi uklonio mirise i ozon. CZIP tehnologija osigurava da se zrak u automobilu automatski provjetrava minutu nakon otključavanja. Ovaj je sustav pohvalila švedska udruga za astmu i alergije.
Ono što poznajemo kao miris novog automobila zapravo je emisija od korištenih materijala. Sama količina ne predstavlja problem, ali tijekom toplih dana dolazi do koncentracije koja iritira osjetljivije osobe. Ove se supstance brzo provjetravaju, ali je dugoročni cilj Volva da u potpunosti eliminira ove emisije.
Volvo uspijeva smanjiti emisije korištenih materijala pažljivim procesom odabira komponenti.
– Fokusiramo se na čestice u zraku koje ljudi mogu udahnuti. Testiranjem obuhvaćamo komponente, ali i čitave sustave tj. čitav automobil. Niti jedan materijal u izradi interijera ne može biti odobren za korištenje dok ne prođe naše stroge testove, napominje Andreas Andersson, odgovorni za stvaranje čistih kabina Volvo vozila.
Volvo provodi test simulacije sunca od 2000. godine. Kako se većina emisija unutrašnjih materijala javlja na visokim temperaturama, Volvovi eksperti koriste simulator sunca kako bi provjerili razinu emisija. Automobil se zagrijava sve dok temperatura interijera ne dostigne 65 stupnjeva Celzijevih.