Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Novi letački program akrobatske grupe Krila Oluje

01.04.2016. 22:00
Novi letački program akrobatske grupe Krila Oluje


Jedanaesti svibnja ove godine u 93. zrakoplovnoj bazi Zemunik bit će predstavljen novi letački program akrobatske grupe HRZ-a „Krila Oluje”. Tim programom Krila Oluje će ove godine nastupiti na najmanje dva međunarodna aeromitinga. Nadaju se da će se, nakon dosadašnja 42 nastupa izvan Hrvatske te sezone izbivanja s međunarodne scene, ove godine ponovno pojaviti na najvećim međunarodnim vojnim aeromitinzima i prezentirati vrhunsku letačku vještinu hrvatskih vojnih pilota. U svoju 12. službenu sezonu ući će s postavom u kojoj su letjeli u sezoni 2015. i to: pukovnik Damir Barišić, vođa grupe i zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona; satnik Ivan Anđić, lijevi pratitelj; natporučnik Goran Grgić, desni pratitelj; natporučnik Darko Belančić, repni pratitelj; poručnik Denis Živaljić, vanjski lijevi pratitelj, satnik Zvonimir Mravunac, vanjski desni pratitelj.
Letački sastav
Članovi „Krila Oluje” još su jednom pokazali vrlo dobru obučenost i uvježbanost hrvatskih pilota budući da su prošle godine u samo dva mjeseca osposobili za nastup čak pet novih članova. Iako su piloti još otprije govorili da u njihovom programu nema više mjesta za puno dodataka, ove godine uvježbavaju kovit s 2,5 okreta u formaciji.
– Kovit se u pravilu izvodi jednim avionom, kao što su to i „Krila Oluje” radila od svojih prvih nastupa, a u novoj sezoni namjeravaju ga izvesti u formaciji. Kovit je u pravilu sastavni dio prezentacije letnih sposobnosti aviona na aeromitinzima, a izvođenje tog elementa u uskoj formaciji od dva ili tri aviona zasigurno će izazvati dosta pažnje te dodatno podignuti atraktivnost već odavno svjetski poznatog i prepoznatljivog programa nastupa naše akrogrupe. Namjera nam je napraviti nešto novo, novi kvalitativni iskorak u ovom sastav, rekao je vođa „Krila Oluje” pukovnik Damir Barišić.
„Krila Oluje” će u svoj ovogodišnji program ponovno uvrstiti elemente koje su izvodili u staroj postavi iz koje je većina pilota otišla u Katar. Riječ je o negativnom zaokretu u formaciji i prelasku iz pozitivne u negativnu petlju u formaciji. Na jesen, grupi bi se trebao pridružiti satnik Miroslav Penica koji će završetkom obuke zauzeti mjesto prvog pratitelja. Dotad će njegova uloga biti prelet pričuvnog aviona “Krila Oluje” na lokacije održavanja aeromitinga. Komentator nastupa akrogrupe bit će natporučnik Ivan Rendulić. Obojica će se tako upoznati s osnovnim značajkama rada “Krila Oluje” što će im u budućnosti olakšati ulazak u letački sastav grupe.
Utjecaj i potencijal
“Krila Oluje” u dosadašnjih su 11 službenih sezona zabilježila 116 javnih nastupa, od čega 42 izvan Hrvatske, u 13 europskih zemalja. Od službenog su predstavljanja 5. kolovoza 2005. nastupala u osam različitih postava, a čast letenja u akro grupi imalo je, uključujući i sadašnju postavu, ukupno 15 pilota HRZ-a i PZO-a. “Krila Oluje” dosad su širom Europe vidjeli uživo milijuni gledatelja. Samo na jednom od mitinga u Italiji 2010. godine pola milijuna gledatelja pratilo je njihov nastup. Već taj podatak pokazuje više nego dovoljno utjecaj i potencijal koji “Krila Oluje” imaju.
Do predstavljanja i odobrenja programa nastupa za sezonu 2016., “Krila Oluje” će, budu li nastupala, izvoditi program iz 2015. prikazan na 12 službenih nastupa.