Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Blagdansko druženje na Gornjim vratima

01.05.2011. 22:00
Blagdansko druženje na  Gornjim vratima


Malouskrsni  doručak jučer u Sukošanu na  Trgu Gornja vrata nakon tzv.  male mise u župnoj crkvi sv.  Kasijana okupio je Sukošance i  turiste koji su zbog tradicije, ali  i besplatnih delicija, okupirali  blagdanski stol prekrcan vinom, prošekom, kuhanom  šunkom, kapulicom, jajima utvrdo, solju, sirom u maslinovom ulju, kolačićima u obliku  zečića, mendulatima, orahnjačom, pletenicama i pogačama te fritajom s pancetom  i šparogama. Organizatori Turistička zajednica općine Sukošan i KUD Zlatna luka osim  čašćenja pripremili su i prigodan program.
– Neki su se od starih uskrsnih običaja izgubili, a neki  su se ipak uspjeli održati. Pored tradicionalnog blagoslova  jela i vina još su važni dio  uskrsnog folklora određene  igre, osobito one vezane uz  uskrsna jaja, zadovoljna uspjehom manifestacije, navodi  organizatorica Mirjana Veleslavić-Nadinić.
Obojena ili “ofarbana” jaja,  odnosno pisanice su simbol  Uskrsa. Mogu predstavljati  izraz ljubavi, poslužiti za dječju  igru – tucanje ili kotrljanje jaja  niz padinu, po nekim vjerovanjima zaštitit će i od zlih  sila…
– Osim što su najljepši ukras  blagdanskog stola, ukusan su i  nezamjenjiv sastojak uskrsnog  doručka. Naši stari su izrađivali ‘ofarbana’ jaja uz pomoć onoga što im je priroda oko njih  obilato nudila, kao što je na  primjer luk, kora drveća, netom skuhane ljubičice, peršin,  špinat, kopriva, cikla, poriluk,  u blagdanskom ozračju nabrajale su vrijedne članice  KUD-a.
Hrane i pića je bilo dovoljno  za sve, a stol je temeljito  očišćen. A mrvice i ostaci koji  se nisu pojeli prema pučkoj i  crkvenoj tradiciji su se spalili.  Uz to su vezana mnoga narodna vjerovanja i praznovjerja.
– Dobro raspoloženje i zabava, prema reakcijama, dobar  su predznak za nadolazeću turističku sezonu, uvjeren je direktor TZO Nikola Milošević.