Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Don Rade Pinčić: Neprijatelj nas želi iskorijeniti

01.05.2011. 22:00
Don Rade Pinčić: Neprijatelj nas želi iskorijeniti


U sklopu obilježavanja Dana općine Bibinje jučer je na obroncima brda iznad Bibinja održana tradicionalna sveta misa na otvorenom kod ostataka crkve Sv. Petra iz 8. stoljeća na lokalitetu Petrina (Stomorina), kolijevci bibinjskog kršćanstva. Pored općinskog čelništva predvođenog načelnikom Ninom Šimunićem na euharistijskom slavlju nazočili su general Mladen Fuzul, bojnik Alen Šimunić i brojni drugi vojni, policijski i javni djelatnici. Svečanom ugođaju pridonio je župni zbor pod ravnanjem č. s. Svjetlane. Pred 600-tinjak Bibinjaca, euharistijsko slavlje je predvodio župnik don Josip Radoica Pinčić.
– Hrvatska je na kušnji od stoljeća sedmog do današnjeg dana. Ogorčeni smo haškom presudom našim generalima, presudom hrvatskoj državi kojom je poništila sve ljudske i kršćanske vrednote i dosege europske civilizacije. Neprijatelj nas jednostavno hoće iskorijeniti, poruke su bibinjskog svećenika s improviziranog, visoko podignutog oltara pored ostataka crkvice Sv. Petra, koji svjedoče o kršćanskim korijenima na ovome prostoru.
– Republika Srpska u BiH je stvorena na zločinu. Proveden je genocid nad Hrvatima i muslimanima u BiH i danas imamo Republiku Srpsku. Proveden je i genocid nad Hrvatima u hrvatskoj Krajini, koja je neko vrijeme bila Republika Srpska Krajina. Srpska balvan-revolucija počela je još u komunizmu. Hrvatska je stalno između čekića i nakovnja. Uvijek smo branili svoju domovinu, nikog nismo napadali već smo čvrsto stajali svoji na svome, naglašavao je don Rade.
– U znak zahvalnosti i trajne povezanosti s ovog svetog mjesta poručujem vam: ma koliko vladala različita mišljenja i stajališta o nekim pitanjima, ne dajte da išta zasjeni vaše crkveno i narodno zajedništvo. Zajedništvo, sloga i mir su bili glavna snaga koja vas je očuvala i održala na ovom prostoru; i vi mu najbolje poznajete vrijednost i cijenu. Po Isusu dolaze milost i mir od Boga, istaknuo je don Rade.
Na kraju euharistijskog slavlja održan je obred blagoslova polja i molitva za urod. Zajedničko druženje potom je nastavljeno na obližnjem platou uz kuhani grah i kobasice.
 


Vijenci ministra Kalmete i župana Zrilića


Obilježavanje Dana općine i 20. godišnjice pogibelji hrvatskog redarstvenika Franka Lisica, druge žrtva Domovinskog rata u Hrvatskoj, jučer je nastavljeno na novom groblju gdje je održano polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod centralnog križa i na njegovu posljednjem ovozemaljskom počivalištu. Uz obitelj, suborce, općinsko čelništvo, generala Mladena Fuzula i načelnika Odjela policije Nike Šindije vijenac su položili i svijeću zapalili ministar Božidar Kalmeta i župan Stipe Zrilić.
Danas će održati memorijalni maraton, dok će u 10.30 sati na brdu Štikovača u Polači, mjestu Frankove pogibelji, započeti molitva, polaganje vijenaca i paljenje svijeća. U 19 sati u školskom atriju održat će se predstavljanje knjige “Koricima nade u istinu” Udruge žena u Domovinskom ratu Zadarske županije.