Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

I iskre frcaju u ritmu u korčulanskoj borbi dobra i zla

01.05.2011. 22:00
I iskre frcaju u ritmu u  korčulanskoj borbi dobra i zla


Korčulansko Glazbeno društvo Sv. Cecilija iz Korčule u petak je oduševilo mještane Raštevića s izvedbom viteške igre moreške, tradicije koju Korčulani čuvaju već 400 godina i predstavljaju po cijelom svijetu. Malo mjesto Raštević, gdje su kulturna događanja prava rijetkost, u petak je vrvjelo ljudima. Manifestacija se održavala u čast Svetog Jurja, ratnika, zaštitnika Raštevića. U organizaciji Turističke zajednice Grada Benkovca, Grada Benkovca i Zavičajne udruge Hraštević iz Raštevića nastupili su KUD Branimir iz Benkovca, klapa Asseria iz Benkovca i KUD Ivan Goran Kovačić iz Bibinja te prvi put u Zadarskoj županiji Hrvatsko glazbeno društvo Sv. Cecilija.
– Poziv u Raštević nam je jednako važan kao svi pozivi iz Europe. Sretni smo što ovdje imamo svoje i što vam možemo pokazati mali dio naše tradicije koju čuvamo punih 400 godina, rekao je Đuro Čehovski, predsjednik HGD Sv. Cecilija.
Judita Vrbanić, predsjednica Zavičajne udruge Hraštević je zahvalila Korčulanima na dolasku.
– Zahvaljujemo Društvu Sv. Cecilija što nam je pomogla da na ovako lijep način pridonesemo razvoju svoga mjesta. Svaki početak je težak, a ovaj događaj nam pomaže da hrabro idemo dalje, istaknula je Vrbanić i s predsjednicima gostujućih društava razmijenila simbolične darove.
Nakon klapskih pjesma, kola Bukovice i Ravnih kotara te bibinjskih narodnih običaja, započela je moreška. Pretpostavlja se da je Moreška došla iz Španjolske, a da se u Korčuli počela igrati u 16. stoljeću kao uspomena na obranu od zloglasnoga alžirskoga vojskovođe Uluz-alija. Korčulani je predstavljaju po cijelom svijetu i na Korčuli pred brojnim turistima.
Izvodi se u sedam plesnih figura, “kolapa”. Nakon uvodnog dramskog dijela, crni i bijeli “moreškanti” započeli su borbu za Bulu, zaručnicu Bijelog kralja Osmana, koju je oteo Crni kralj Moro. Skokovi i plesni pokreti prate ritmove orkestra koji se sve više ubrzavaju, a prilikom mačevanja frcaju iskre. Tako je to kad se bori za ljubav i dobro, koje na kraju pobjeđuje. Bula je oslobođena iz lanaca i vraćena svom zaručniku, Bijelom kralju Osmanu, a oduševljeni mještani Raštevića pobjedu dobra i jedinstveni kulturni događaj slavili su do kasno u noć.