Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kilometrima daleki, a duhom bliski prijatelji

01.05.2011. 22:00
Kilometrima daleki, a duhom bliski prijatelji


Znamo što je japanski narod prošao i fascinirani smo njihovom hrabrošću, jer se poput feniksa dižu iz pepela. Danas su ovdje svi prvaci, svi su najbolji jer su otvorili srce drugima, rekao je Antić


Poljanu Ivana Pavla II. u subotu su preplavili  ljudi u kimonima, hakamama i  sličnim japanskim odorama,  koji su ispred hrvatske i japanske zastave demonstrirali  vještine dži-džicu, aikida, kyuda, karate, džuda i kenda. Kao  što i ova rečenica mnogima  zvuči zbunjujuće, tako su zbunjeni bili slučajni prolaznici  koji su naišli na ovu sportsku  priredbu. Uskoro je svima postalo jasno da Zadrani još jednom žele pomoći napaćenom  japanskom narodu, a ovaj put  je to imalo i višu dimenziju, jer  su to organizirali istinski zaljubljenici u japansku kulturu.
Zadarski klubovi japanskih  borilačkih vještina okupili su  se u humanitarnoj akciji  Za(dar) za Japan, demonstrirali svoje vještine u vidu simulacija borbi, kata, oružja i  sličnih specifičnosti japanske  kulture te od uvijek humanitarno raspoloženih Zadrana  prikupili 5.000 kuna koje će  uplatiti na račun Japanskog  veleposlanstva u Hrvatskoj.
Program je vodio Ivan Antić  koji je istaknuo da je ovo skroman, ali znamenit doprinos  dalekom, ali duhom bliskom  prijatelju Japanu.
– Znamo što je japanski narod prošao i fascinirani smo  njihovom hrabrošću, jer se poput feniksa dižu iz pepela. Danas su ovdje svi prvaci, svi su  najbolji jer su otvorili srce drugima, rekao je Antić.
Jedan po jedan svoje su  atraktivne vještine demonstrirali Ju-jitsu klub Zadar,  Aikido klub Donat, Kyudo  klub Yumi, Aikido klub Zadar, Karate klub Forum, Judo klub Zadar i Kendo klub  Ouka. To su prastare i moderne japanske borilačke  vještine, mačevanja, streličarstva…
Tijekom trajanja sportske  priredbe, građani su nesebično davali priloge.
– Zaista sam iznenađen, prikuplja se bolje od očekivanog.  Zadrani su još jednom pokazali veliko srce, rekao je Branimir Vukosav iz Kyudo kluba  Yumi koji je bilježio donacije.
S prikupljenih 5.000 kuna,  odazivom građana i reakcijama na demonstracije vještina  bio je zadovoljan i Goran  Blažević iz Kyudo kluba Yumi,  predsjednik Organizacijskog  odbora akcije Za(dar) za Japan.
– Klubovi su zadovoljni s  priredbom, a čini mi se i  građani. Smatramo da je ovo  odličan način da ljudima približimo japansku kulturu koja  je jako raznolika i bogata, kao  i da populariziramo japanske  borilačke vještine, posebice  kod djece. To nisu samo sportovi, to je filozofija življenja  koja potiče na sklad, jedinstvo  i međusobno pomaganje. Na  taj način djecu se može usmjeriti u pravom smjeru, rekao je Blažević.
Upravo zato, ova akcija se  planira provoditi češće, a osim  humanitarnog karaktera,  može poslužiti i u turističke  svrhe.
– Sad pomažemo Japanu,  sutra možemo pomoći bilo komu. Čovjek ne treba biti nezadovoljan sa situacijom koja  ga okružuje, već težiti boljem,  pomoći drugomu, težiti jedinstvu. Osim toga, to može biti  turistička atrakcija. Na ovaj  način bi turisti mogli nastaviti  trenirati i na odmoru, a i  naučiti nešto novo i ponijeti u  svoju zemlju vještine koje ondje možda nemaju. Pokazujemo im dvije sljubljene kulture udaljenih zemalja. I ne  radi se samo o borilačkim  vještinama. Japan ima prebogatu kulturu, mogli bi se ljudi  baviti kaligrafijom, bonsaiem,  origamijem… kazao je  Blažević.
Upravo iz zahvalnosti Japanu što im je podario vještine  kojima se danas bave, ovi klubovi su željeli pomoći prijatelju u nevolji. A zbog humane  poruke koju japanska kultura  širi, žele to podijeliti s ostalima.