Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Polačkoj školi ime Franka Lisice

01.05.2011. 22:00
Polačkoj školi ime Franka Lisice


Na brdu Štrkovača iznad Polače 2. svibnja 1991. poginuo je Franko Lisica iz Bibinja, pripadnik specijalne policijske postrojbe, prva žrtva četničkog terora u zadarskom kraju. Ni dugih 20 godina nije uspjelo izbrisati sjećanje na sina, suborca, prijatelja i nadasve velikog čovjeka koji bi danas imao tek 43 godine.
– Uvjeren sam da je došlo vrijeme da se napokon ispuni polački zavjet dan prije 20 godina, 4. svibnja 1991. na sprovodu hrvatskog junaka Franka u Bibinjama – Osnovna škola Polača nazvat će se Osnovna škola Franko Lisica, javno je obznanio polački načelnik Viktor Prtenjača u prigodnom obraćanju nazočnima na brdu iznad Polače gdje je održana komemoracija, molitva, prisjećanje na lik i djelo istinskog junaka Domovinskog  rata te polaganje vijenaca i paljenje svijeća.
Franko Lisica je postao simbolom borbe i patnje hrvatskoga naroda za svoju neovisnost.
– Pored školskog odbora očekujemo podršku i razumijevanje Zadarske županije, kao osnivača škole, te župana Stipe Zrilića i županijskog pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivana Šimunića iz Bibinja. Ljudi poput Franka, koji su nam pružili slobodu koju danas uživamo, moramo se sjećati vječno i nikad, baš nikad ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu, poručio je Prtenjača, jedini govornik na primjerenoj, dostojanstvenoj i kao nikad do sada mnogoljudnijom ceremoniji.
Prvi su položili cvijeće i zapalili svijeće mnogobrojna Frankova bliža rodbina. Bili su to tako dojmljivi trenuci kad nitko od nazočnih nije mogao sakriti tugu i suze u očima.
Brojne članove Udruge specijalaca domovinskog rata Poskoci Zadar je predvodio predsjednik Ivica Kapitanović, izuzetno brojno izaslanstvo PU zadarske je predvodio načelnik Darko Car, županijsku Udrugu prvi hrvatski redarstvenik predsjednik Rajko Đurđević, a izaslanstvo Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade predsjednik, pukovnik Marko Čulina.
Izaslanstvo općina Bibinje i Polača su predvodili načelnici Nino Šimunić i Viktor Prtenjača. Roditelje i rodbinu poginulih pripadnika specijalne postrojbe Poskoci je predvodila majka hrvatskog viteza Marijana Prtenjače. Frankovu liku i djelu poklonili su se učenici i učitelji OŠ Polača, bivši načelnik PU zadarske Antun Dražina, načelnik PP Benkovac Ante Kulaš, zapovjednik Ante Ikić, predsjednik županijske podružnice Udruge veterana ZNG 4. gardijske brigade Davor Prtenjača i brojni drugi znani i neznani.
Molitvu odrješenja kod spomen-obilježja je održao župnik Polače, Tinja i Raštevića don. Martin Jadreško, dok je svetu misu zadušnicu u bibinjskoj crkvi Velike Gospe predvodio župnik don Rade Pinčić.


 IVA I DAVID LISICA NA MARATONU


U sklopu obilježavanja Dana općine Bibinje zadarska Udruga Poskoci danas je organizirala Prvi memorijalni maraton od Bibinja do Polače u dužini 31,5 kilometara. Neposredno pred početak današnje ceremonije uz gromoglasni aplauz prvi na cilj podno brda Štikovača u vremenu od dva sata i 50 minuta ušao je već legendarni Damir Dukić Kuke. Na maratonu su sudjelovali i Frankova nećakinja Iva i nećak David Lisica. Pored polačkih komunalaca i članovi Udruge Poskoci proteklog tjedna su sudjelovali u akciji uređenja prilaza na brdo Štikovača i spomen-obilježja gdje je 1996. godine postavljeno spomen poprsje, rad akademskog kipara Dragana Kwiatkowskog, kameni križ i stijeg sa zastavom.