Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Arbanas: Nisam imao prijetnji niti dugova

01.05.2012. 22:00
Arbanas: Nisam imao prijetnji niti dugova


Ivan Arbanas, 63-godišnji Zadranin kojemu je još uvijek neimenovana osoba potpalila brod, dva automobila, skuter, prikolicu i radni stroj, kaže kako nije imao prijetnji, niti dugova napominjući kako vjeruje da će policija temeljem prikupljenih dokaza i činjenica razotkriti tko mu je sve to učinio


Nisam imao nikakvih prijetnji, nemam veze s politikom, niti sam ikome išta dužan. Tko je ovo napravio ne znam. Mogu sumnjati i to je ljudski, ali ne bi bilo u redu da komentiram bilo što prije nego policija odradi svoj dio posla. Na njima je da temeljem činjenica i dokaza pronađu i utvrde tko je krivac – rekao je Ivan Arbanas, 63-godišnji Zadranin koji se našao na meti još uvijek neimenovanoj osobi, no ista mu je poslala jasnu poruku kako ima nešto protiv njega. To se dade iščitati iz “vatrenih” poruka koje su mu poslane u dva navrata, najprije podmetanjem požara prošli tjedan na drvenom jedrenjaku vezanom u zadarskoj marini, a zatim paljenjem automobila u dvorištu obiteljske kuće u Ulici Hrvoja Ćustića na Stanovima i radnog stroja na predjelu Bokanjca gdje se nalazi Arbanasovo zemljište na kojem planira graditi solarnu elektranu. Zanimljivo je, međutim, da je u vrijeme podmetanja požara u kojem je izgorio cijeli vozni park pred obiteljskom kućom, Arbanas bio izvan Zadra, odnosno na području Vira. Stoga, uporan lavež njegova psa koji je umalo stradao u buktinji, nije imao tko čuti i eventualno osujetiti plan potpaljivaču.
Požar prvi primjetili susjedi
Dojavu o požaru naprije su zaprimili zadarski vatrogasci i to u ponedjeljak oko 2.20 sati, no do njihova dolaska dva automobila, skuter i prikolica u potpunosti su izgorjeli, dok je jedan skuter spašen zahvaljujući brzoj intervenciji jednog od susjeda kojeg je požar probudio.
Svega petnaestak minuta kasnije vatrogasci su zaprimili novu dojavu o požaru nedaleko vodospreme na Bokanjcu u kojemu je izgorio radni stroj, takozvana kombinirka, u vlasništvu Arbanasova poslovnog partnera.
Zadarska policija na obje lokacije provela je detaljan očevid, no za sada nedvojbeno se zna samo kako su namjerno izazvani. Tko ih je potpalio ili naručio paljevinu ostaje na njima da to i utvrde.
– Nije mi učinjena neka velika materijalna šteta jer su automobili stari. Nissan almera stara je 17 godina, a Toyota jeep 30. Njega mi je žao jer je riječ o “oldtimeru” – kaže Arbanas ističući da onaj tko stoji iza paljevina čini veliku grešku. Napominje kako se uzda u policiju da će pronaći počinitelja, a ujedno da će zaštititi i njegovu imovinu i obitelj.
Kako neslužbeno doznajemo, policija je nakon utvrđivanja da je požar na brodu podmetnut, ponajprije posumnjala na skupinu maloljetnika koji su nekoliko dana ranije provalili u Arbanasov brod i tamo partijali. No, nakon paljevine cijelog voznog parka svima je postalo jasno kako je problem daleko veći i dublji, a sumnjalo se i da bi mogao imati veze s parničnim sudskim postupkom koji Arbanas vodi pred Općinskim sudom u Zadru. Spor se vodi oko dokazivanja vlasništva za stan u kojem trenutačno živi jedna obitelj, a Arbanas je u tom slučaju tužio Državu.
Paljevine najčešće ostaju nerazriješene
Inače, vatreni obračuni, a posebice kada je riječ o paljevinama auta, u Zadru su prijašnjih godina bili učestala pojava pred kojom je policija ostajala nemoćna. Posljednji slučaj datira od studenog prošle godine kada je na benkovačkom Trgu hrvatske mladeži u sred noći izgorjelo sedam automobila. Očevidom je utvrđeno kako je požar podmetnut pod Audi A6 u vlasništvu benkovačkog ugostitelja Jakova Jale Ledenka (32). Nakon nešto više od mjesec dana policija je za tu paljevinu optužila 21-godišnjeg Tonija Grgasa koji im je priznao djelo, ali je imenovao Olivera Begovića kao naručitelja. Begović je uhićen i pritvoren u istražni zatvor u kojem se i danas nalazi. Za razliku od Grgasa koji je priznao da je za potpaljivanje trebao dobiti desetak tisuća kuna, Begović negira bilo kakvu vezu s tim događajem. Stoga je motiv požara do danas nepoznat, a cijeli slučaj trebao bi se rasvijetliti tijekom sudskog procesa, kad i ako do njega dođe.


Auti gorjeli, počinitelji nepoznati




2011. – zapaljen Fiat Punto u Ulici nadbiskupa Vicka Zmajevića u vlasništvu 63-godišnjeg obrtnika
2008. – zapaljen Mercedes CL 500 Nikše Milinkovića i automobil 23-godišnjeg državljanina Republike Slovenije
2007. – zapaljeni automobili sina i kćeri zadarskog odvjetnika Davora Buljana, požar na četverociklu Vedrana Škulića, eksploziv pod vozilo benkovačkoga gradonačelnika Branka Kutije, zadarskom dileru zapaljen Yugo, kiselina po Golfu Jose Skoblara
2006. – inspektoru Odjela za droge Josi Bubnjaru zapaljen Seat Cordoba, eksploziv pod automobil dožupana Danijela Kotlara
2005. – požar na Porscheu Zvonimira Nižića Grofa, zapaljena Toyota Mladena Vučinovića, požar na automobilu Bogdana Rakića u Benkovcu
2001. – zapaljen automobil supruga Renate Peroš
2000. – zapaljeni automobili novinara Ivice Marijačića
1999. – požar podmetnut pod vozilo pjevača Davora Pekote
1998. – požar podmetnut na vozilu Olivera Jovića
1994. – eksplodirao BMW Ivice Živkovića
1991. – zapaljen auto Županijskog državnog odvjetnika u Zadru Ivana Galovića, spaljen Golf Ante Klarića, tadašnjeg načelnika Odjela za narkotike PU zadarske


Automobili gorjeli i zbog tehničkih kvarova


Zbog sumnje da je prije pet godina potpalio dva automobila u vlasništvu djece odvjetnika Davora Buljana u jednomjesečnom pritvoru tada je bio Josip Modrić, nekadašnji nogometaš NK Zadar, no zbog nedostatka dokaza te su optužbe odbačene.
Početkom ožujka 2009. godine policija je prijavila Antu Sikirića zbog paljevine skupocjenog Porshe Cayenne Zvonimira Nižića Grofa. Porsche je izgorio četiri godine ranije, 11. srpnja 2005. godine, na parkiralištu.
Većina ostalih slučajeva podmetnutih požara na limenim ljubimcima poznatih političara, odvjetnika i poduzetnika na zadarskom području ostala je nerazriješena, a veliki broj požara na vozilima obrazložen je kvarovima na elektroinstalacijama. Takav je slučaj s automobilom virskog načelnika Kristijana Kapovića. Njegova luksuzna Alfa Romeo Brrera planula je u sred noći 2009. godine na parkiralištu u Veslačkoj ulici, no nakon očevida utvrđeno je da je uzrok požara tehnički kvar. U početku se sumnjalo kako je riječ o podmetanju stoga što je Kapoviću u travnju 2004. godine, u jeku legalizacije virskih vikendica, oštećen Passat parkiran ispred ulaznih vrata obiteljske kuće. Auto je bio zarezan cijelom dužinom oštrim predmetom, palicom su razbijeni retrovizori te oštećena ručka na vratima.