Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tankerkomerc i dalje značajan gubitaš

01.05.2012. 22:00
Tankerkomerc i dalje značajan gubitaš


Kraj problema Tankerkomerca još se ne nazire ni u najnovijem izvješću o poslovanju u prvom kvartalu ove godine dostavljenom Zagrebačkoj burzi.
Tvrtka je istina iznimno smanjila iskazani periodični gubitak s preko 96 milijuna kuna u ovo vrijeme lani na 17,8 milijuna kuna minusa ove godine. No, stisak gubitaka i neizvjesnost su još snažni. Tvrtka je u ovoj godini imala 66 milijuna kuna prihoda naspram 85 lani, ali i 83,3 milijuna kuna rashoda naspram 182 milijuna kuna lani. Tako je iskazan navedeni rezultat. Rješenja za izlazak tvrtke iz problema i dalje se traže posebice na strani prodaje dijela imovine odnosno tvrtke.
Brodogradilište Lenac uvrstit ćemo u ovaj kratki osvrt iz razloga što je Tankerska plovidba najveći, a uskoro i većinski vlasnik tvrtke (trenutačno nadomak 49 posto).
U brodarski teškoj godini, a time onda i teškoj za brodogradilišta tvrtke je nastavila uspješno poslovanje i zaključila prethodnu godinu s 2,5 milijuna kuna dobiti iz poslovanja, odnosno s financijskom dobiti bilo je to čak 5,3 odnosno po porezu na dobit 4,1 milijun kuna. Bitno manje nego godinu ranije, ali vrlo dobro s obzirom na vremena. Tvrtka je imala 348 milijuna kuna prihoda i 345,5 milijuna kuna rashoda. Izvješća drugih značajnijih zadarskih tvrtki koje još javno kotiraju na Zagrebačkoj burzi i podnose redovna izvješća o poslovanju još čekamo. Za sada smo objavili izvješće Ilirije koje je dobro i gdje je čak u prvom za turizam lošem kvartalu iskazana dobit od pola milijuna kuna.
 Uskoro se očekuju rezultati Turisthotela, Tankerske plovidbe, Maraske i Borika.