Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Predizborne laži i podmetanja

Autor: Edvard Šprljan

01.05.2013. 22:00


Ako je uistinu Milijan Brkić Božidara Kalmetu natjerao da se prihvati kandidature za gradonačelnika Zadra, kako iz nekog dubokog grla svjedoči jedini nacionalni tjednik, to pokazuje u najmanju ruku dvije stvari. Da je Tomislava Karamarka strah od mogućnosti gubitka Zadra, u široj javnosti prepoznate utvrde HDZ-a iako na lokalnoj razini ta prevlast nije uvijek bila tako izražena, te da u najjačoj oporbenoj stranci vladaju brojne struje i podmetanja.
Nije neobično da se ova tema razrađuje u jednom od izdanja EPH te da se jedan od kandidata za zadarskog gradonačelnika Reno Sinovčić, usput rečeno dužan milijune kuna tom sustavu, spominje samo usput. A glavni Kalmetin protukandidat Ivo Bilić praktički niti ne spominje. Tema je Kalmeta koji bi se, navodno, želio posvetiti samo obitelji, malom nogometu i njezi tijela, čak se nabrajaju i vrste pomada kojima maže lice. No jasno je kako iza svega stoji upozorenje da se radi o njegovoj presudnoj bici u kojoj je oslonjen samo na lokalne snage, a mora je dobiti za Karamarka. Ako ne osvoji vlast bit će, vjerojatno, brzopotezno izvučena neka afera da bi potom bio otpisan iz HDZ-a, kao što je učinjeno s Jadrankom Kosor. Ako pobijedi, to po ovakvom scenariju neće biti Kalmetina nego Karamarkova pobjeda. Ali ako Kalmeta izgubi mogao bi se zadarski HDZ okrenuti protiv Karamarka.
Zbog ovakvog stanja odnosa u HDZ-u i ugrađenih Karamarkovih ljudi od povjerenja uvrštenih na izborne liste, ovaj dio predizborne kampanje zanimljivija su događanja unutar ove koalicije. Lijeva koalicija relativno mirno može promatrati sve što se u drugom taboru događa, skrivajući na taj način svoje nedorečenosti. Bilić se može povremeno prošetati u pratnji svoje dvorske svite, podijeliti poneki karanfil, pojesti grah s narodom i prikupljati glasove nezadovoljnih dugogodišnom vladavinom HDZ-a u Zadru. A HDZ je već krenuo oštro, saziva presice, reklamira se, nameće se i čini se nervoznijim no što bi se po dosadašnjim rezultatima trebalo očekivati.
Izgledan je scenarij da će se odluka o izbornom pobjedniku u Zadru donositi u drugom krugu, mala je šasna da neki kandidat odmah dobije više od polovice glasova. A to znači da će u drugom krugu biti žestoko, ne bi bilo neobično dočekati i ponešto udaraca ispod pojasa.
Kalmetina moguća pobjeda ipak ne mora nužno postati i Karamarkov trijumf, ne samo zato što je puno drugih sredina koje određuju dojam ukupnog izbornog pobjednika. A u slučaju pobjede ne bi bilo čudno vidjeti kako Kalmeta uzvraća udarce – kako onima koji su mu malo veću kadu uz obiteljsku kuću supruginih roditelja na Ugljanu nazvali bazenom s grijanom vodom, tako i onima koji ga na ovaj način tjeraju u bitke za HDZ. Kalmeta je malo stariji igrač u ovom sportu zvanom politika od Milijana Brkića, zna i da se s obavještajcima ne vode izravne borbe. Sve su ove lake bitke dok nije predmet interesa Mladena Bajića, a koliko je javnosti poznato – dosad to nije bio.