Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

HDZ u šoku, za Ćurkovu kandidaturu doznao iz novina

01.05.2016. 22:00
HDZ u šoku, za Ćurkovu kandidaturu doznao iz novina


– Svatko tko ima ambicija i želje može se kandidirati, jedino je malo čudno da se to nekako sve u tajnosti priprema, komentirao je za Radio Zadar Kalmeta
U HDZ-u šok i nevjerica! Njihov član Tomislav Ćurko, direktor Čistoće, kandidaturu im je obznanio – putem medija.
Iako su se u stranci, i službeno i neslužbeno, odmah uhvatili fraza o “demokratičnosti stranke” i “pravu svakog člana na kandidaturu”, činjenica je da im je Ćurkova kandidatura za predsjednika županijskog HDZ- a unijela nemir u redove. Iako je u svojoj izjavi bio blag i nije kritizirao nikoga u HDZ-u, Ćurko je jasno najavio potrebu osvježenja stranke. Korektno je spomenuo i iskustvo starijih kolega, međutim, poruka je bila vrlo jasna – iz razgovora s članstvom saznao je da žele promjene.
Aktualni šef Županijskog odbora Božidar Kalmeta nije htio komentirati Ćurkovu najavu kandidature, kao ni činjenicu da je iz nje saznao putem medija, ali je za Radio Zadar izjavio:
“Tajne pripreme”
– Mi smo demokratska stranka, svatko tko ima ambicija i želje može se kandidirati, jedino je malo čudno da se to nekako sve u tajnosti priprema i onda se iskoči iz busije odjednom desetak dana pred izbornu skupštinu. Bilo bi bolje da je to bila jedna transparentna najava na stranačkim tijelima, na izborima u Ninu čiji je on kandidat, ali ne zamaram se tim previše, mi smo demokratska stranka, uvijek je dosad bilo više kandidata, bit će ih i sad i proći će sve u demokratskom duhu – izjavio je jučer Kalmeta.
Očito je kako ga je više od kandidature uvrijedila činjenica da se njegov član na taj potez odlučio bez da ga je konzultirao ili mu barem u četiri oka najavio svoju kandidaturu.
Možda bude još kandidata
Ćurka smo pitali je li kandidatura za šefa ŽO-a doista pripremana u tajnosti, odnosno bez znanja ikoga iz rukovodstva stranke, kako tvrdi Kalmeta.
– Najprije moram reći da bih bio neozbiljan da sam kandidaturu prije najavio. Propisnik za stranačke izbore propisuje da se svi temeljni ogranci moraju konstituirati do 28. travnja. Znači, ako se vi želite kandidirati za bilo koje stranačko tijelo ne možete to napraviti do trenutka dok niste izabrani za člana, izuzev u slučaju kada se ide direktno. I zato, dok nisam postao izaslanik nisam ranije htio obznaniti svoju kandidaturu, a sad do 15. svibnja ima dovoljno vremena učiniti to. Iskreno, volio bih da bude još kandidata, što i nije isključeno da ih neće biti – kaže Ćurko, jasno dodajući:
Članstvo je moja snaga
– Dakle, moje je pravo ne najaviti stranci kandidaturu, izuzev činjenice da sam već po terenu obavio niz razgovora s članovima. A upravo je članstvo ta moja snaga s kojom se konzultiram, s kojima se dogovaram i s kojima ću, iskreno se nadam, pobijediti. Članstvo mi je najvažnije, a njihov je puls, ponavljam, u ovom trenutku takav da traže osvježenje u stranci, žele nove ljude i jedno provjetravanje, što je po meni i pravo svakoga člana. Zajedno s njima, ne sumnjam da neću proći 15. svibnja – poručuje Ćurko.
Kako mu 1. srpnja ističe četverogodišnji mandat direktora zadarske Čistoće, pitali smo ga vjeruje li, u slučaju poraza, da će u srpnju dobiti još jedan mandat na čelu ovog komunalnog poduzeća?
– Ukoliko se kandidiram za dužnost direktora, obzirom na rezultate što ih imam iza sebe, očekujem da ću dobiti još jedan mandat – zaključuje Ćurko.