Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Naglić: Vjerujem da će se u četvrtak prekinuti tradicija

01.05.2017. 22:00
Naglić: Vjerujem da će se u četvrtak prekinuti tradicija


Zadar u Zagrebu nije dobio šest godina? A koliko Hajduk nije dobio Dinamo u Zagrebu – pitanje na pitanje je postavio trener Zadra Aramis Naglić, dodavši:
– Svakoj tradiciji negdje dođe kraj. Ja vjerujem da u četvrtak i ovoj tradiciji će doći kraj. Želim da i igrači vjeruju…. i želim da naši navijači stignu na početak utakmice i po mogućnosti ostanu do kraja – dodao je strateg Zadra, nakon što je njegova momčad odigrala odličnu utakmicu i ostvarila veliku pobjede u nedjelju na Višnjiku protiv zagrebačke Cibone, čime je rezultat u ovom četvrtfinalnom dvoboju izjednačen na 1:1. I naravno, sada slijedi majstorica. Cibona ipak igra kod kuće. Cibona ipak ima tradiciju pobjeda. Cibona je ipak favorit?
Statistike (sada) nisu važne
– Nekako logički gledajući mi jesmo favoriti u toj utakmici – istaknuo je trener Cibone Damir Mulaomerović, ali…
– Statistike sada nemaju nikakve veze. Treća utakmica će vjerojatno biti znatno drugačija i od prve i od druge utakmice. Obje utakmice su imale svoju draž, svaka je imala svoje dobre i loše strane. Ali ovo je sada ipak majstorica i mi ćemo se pokušati maksimalno spremiti, odmoriti neke igrače, i na pravi način dočekati dvoboj sa Zadrom – napomenuo je Mulaomerović.
A Zadar i Cibona u nedjelju su odigrali vrlo čvrstu utakmicu, ali isto tako možemo reći pravu “play off” utakmicu. I na kraju je slavio Zadar, s možda i nerealnih 12 koševa razlike. Dugo se rezultat lomio, dugo je Cibona prijetila. Ali Zadar je bio pravi. Energija kod igrača Zadra bila je na vrlo visokoj razini, obrana je bila odlična, napad je zabijao kada je to bilo potrebno. A fantastična publika je nosila zadarske košarkaše. Atmosferu nije pokvarilo niti kratkoročna konfuzija na tribinama između policije i Tornada. Na kraju su Tornadovci pobjegli na “ludi jug” i zajedno sa svojim kolegama ispratili glasno utakmicu do kraja.
– Dogodilo se ono što sam obećao, mogli ste vidjeti znatno borbeniji Zadar – zadovoljan je bio Naglić.
A krenulo je od početka tvrdo, niti jedna momčad nije stvarala pretjerano veliku razliku. Tricom Ivana Ramljaka u sedmoj minuti, koji je tada već nagovjestio fantastičnu partiju, Zadar je otišao na +5 (19:14). Kratkog je to bilo vijeka. Cibona je, ponovno preko Luke Žorića, kontrolirala rezultat. Ipak, dvije su stvari obilježile početak utakmice i dale naznaku kako bi to moglo izgledati u nastavku. Naglić je na Žorića ubacio Kristijana Krajinu, koji je krenuo u “tuču” sa Žorićem, a tek kasnije je stavio Ivana Marinkovića. I druga, vjerojatno i ključna stvar, bila je obrana Ramljaka na Reynoldsu. Od početka je Amerikanac u redovima Cibone bio potpuno izvan utakmice. Odnosno izbacio ga je Ramljak. Tako da je napad Cibone je bio mnogo obezglavljeniji nego u prvoj utakmici. Ali i Cibona je igrala dobru obranu. Čvrsto se izlazilo na Vladovića, Joksimović nije dao disati Kovačeviću, a igrači Cibone su svjesno preuzeli rizik puštanja Ramljaka da šutira. Nije im se to isplatilo. Ramljak je bio 100 posto u utakmici i svih 40 minuta (minus one tri koje je odmarao) nosio Zadar.
Jako opasno je bilo u 17. minuti. Boris Barać je zaradio prekršaj, na što je zapljeskao sucu, i automatski dobio tehničku pogrešku, odnosno u nekoliko minuta drugi i treći prekršaj za redom, tako da je sam sebe izbacio u tom periodu iz utakmice. Trener Zadra je u igru ubacio Georgieva, no Bugarin je u napadu bio igrač manje. S druge strane Vladović je bio izoliran, Brzoju se branilo ispod bloka, ali on se nije usudio šutirati, a s druge strane Zadrani su nekoliko puta jako loše branili pick&roll, gdje je Kovačević dva puta zaspao i kasnio na stranu pomoći. Cibona je povela 30:24, obranila napad i imala kontru u kojoj je Petar Marić ostao sam na šutu. Na sreću, promašio je, a kasnije je Naglić izvadio Georgieva, stavio Ramljaka na četvorku i riješio trenutni problem. Već do poluvremena se Zadar, nakon četiri koša Krajine i dva Brzoje, vratio u egal.
Serija, serija, serija…
Treća dionica kreće čudno, nekako nervozno. Zadar otvara serijom 7:0, ali Cibona se vraća s 5:0 u egal, a nakon toga kreće pad Zagrepčana. Za seriju od 11:0 zaslužna je odlična obrana i koševi Ramljaka, Baraća i na kraju trica Vladovića. Žorić postaje sve umorniji, ali Mulaomerović ga ne vadi iz igre jer je svjestan da bez njega, igra Cibone ne postoji, pošto je Reynolds potpuno izvan utakmice. Iako su Marić i Bošnjak igrali dobro u prvom dijelu, strateg Cibone ne rotira previše i kroz igru startera pokušava se vratiti u egal, iako Bošnjak kasnije i ulazi i radi nekoliko dobrih stvari. Cibona, naravno, preko Žorića, dolazi do -4 na početku posljednje dionice, ali borba s Krajinom i Marinkovićem, jako umara najboljeg igrača Cibone, koji promašuje nekoliko laganih šuteva. Često Zadrani udvajaju Žorića, koji je i izgubio nekoliko lopti, tako da nakon dobrih obrambenih reakcije Zadar dobiva krila. Posljednje primicanje Cibone dogodilo se u 34. minuti kada je Bošnjak pogodio za 54:52. No, Žorić više očito ne može i Mulaomerović ga vadi iz igre. Kako je u tom trenutku na klupi i Šakić, a Reynolds potpuno izvan utakmice, napad Cibone prestaje postojati i Zadar iz minute u minutu povećava rezultat. Ramljak pet minuta prije kraja pogađa tricu za 61:52. Mulaomerović vraća i Šakića i Žorića u igru, ali čini se kasno. Čini se da je trener gostiju jednostavno precijenio mogućnosti petorke bez Šakića i Žorića i da je predugo čekao s povratkom svojih najboljih igrača. Zadar je to majstorski kaznio i priveo utakmicu lagano kraju.
– Zadar je bio mnogo agresivniji. To smo i očekivali, kao i promjenu obrane na Reynoldsu, ali moram priznati da su nas ipak iznenadili s ovako agresivnim Ramljakom. Imali smo i mi neke svoje šanse, stigli na -2, ali očito nismo mentalno bili spremni ući u egal. Kada je Zadar otišao na deset razlike, priča je bila gotova – objasnio je Mulaomerović.
A jasno je bilo i prije utakmice, a i to je i sam Naglić najavio, Zadar je imao dva cilja, razigrati Ramljaka i zaustaviti osovinu Reynolds – Žorić. Misija obavljena!
– I prije same utakmice sam govorio da je za nas Ramljak izuzetno važan igrač i drago mi je da je na ovaj način vratio ono što nam je ostao dužan u Zagrebu. Želim da održi kontinuitet ovakvih igara, jer će se samo na taj način vinuti u prave igračke visine.