Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vrijeme je za monografiju SLUK-a

01.06.2011. 22:00
Vrijeme je za monografiju SLUK-a


SLUK se u Zadru nastavio službenim primanjem u Maloj vijećnici Doma županije. Tamo je lutkare primio zadarski župan Stipe Zrilić. Predstavnici Hrvatskog centra UNIM-e (Union Internationale de la Marionette), stručni žiri SLUK-a i ravnatelji lutkarskih kazališta Hrvatske došli su na poziv župana i s njim popričali o luktarstvu u Hrvatskoj danas, kao i o bogatoj povijesti lutkarstva u našoj zemlji.
Župan je odmah izrazio žaljenje što se predstave, zbog nedobivanja dozvole, ipak neće održati u novoj zgradi Kazališta lutaka, koja se gradi preko 25 godina.
– Zgrada zbog komplicirane administracije i problema nije otvorena, no bit će nadamo se uskoro i zadarski će lutkari imati odlične uvjete za rad. Zahvaljujem vam što ste došli i svima vama koji ste se potrudili da SLUK, nakon punih 20 godina, ove godine opet dođe u Zadar. Želim vam dobrodošlicu i ugodan boravak u Zadru.
Dugogodišnji predsjednik Hrvatskog centra UNIMA-e Zvonko Festini osvrnuo se na povijest lutkarstva u Zadru.
– Najveći lutkar kojeg smo imali je odavdje, iz Zadra. Riječ je o Branku Stojakoviću koji je tragično poginuo 1992. godine, a kojeg se uvijek rado sjećamo. Po Nevenki Filipović, glumici iz ansambla Kazališta lutaka Zadar, danas se zove nagrada za najbolje glumačko lutkarsko ostvarenje Hrvatskog društva dramskih umjetnika, kazao je Festini i na kraju dodao kako većina festivala ima svoju monografiju, no ne i SLUK.
– Na skupštini koja slijedi predložit ću izdavanje monografije koja će predstavljati integralnu povijest hrvatskog lutkarstva, zaključio je Festini.