Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mjesečni troškovi za plin po kućanstvu će iznositi oko 300 kuna

01.06.2012. 22:00
Mjesečni troškovi za plin po kućanstvu će iznositi oko 300 kuna


Pomoćnik ministra branitelja Dinko Mikulić predložio je EVN-u da prve dvije godine stanarima iz stambenog kompleksa gdje je jučer priključen prvi korisnik daju popust od deset posto kako bi lakše uselili, no direktorica Panis nam je rekla kako popusta neće biti


Jučer ujutro u zadarskom naselju Crvene kuće svečano je priključen prvi korisnik na EVN-ovu distributivnu i opskrbnu mrežu u Zadru i Dalmaciji. Izgradnja plinske distribucijske mreže u Zadru je počela prije godinu dana i otada je izgrađeno 30 kilometara plinovoda, kazala je Evelyn Panis, članica uprave EVN Croatia:
– Iznimno smo ponosni i sretni što smo mogli privesti ovaj projekt kraju i priključiti prvog korisnika. Također, sretni smo što je i naš prvi priključen stambeni kompleks izgrađen za ratne veterane i njihove obitelji, kazala je Evelyn Panis, dodajući kako se EVN ne vidi samo kao investitor već i svoj energent žele prikazati u najboljem mogućem svjetlu. S ministarstvom i Vladom pokušat će pregovarati o boljim uvjetima za korisnike kako bi mogli imati najbolji i najpovoljniji energent.
Zadarski župan Stipe Zrilić istaknuo je pak kako je Zadarska županija poduzela sve aktivnosti da plin postane dostupan njezinim žiteljima:
– Hrvatska ima svoje nacionalne energetske programe, a u njih spada i plinofikacija Dalmacije. Slijedom toga dali smo koncesiju EVN-u koji ulaže sredstva u ovaj projekt i realizira ga – i to je primjer za krizna vremena, jer u ovom slučaju Zadarska županija nije ulagala svoja sredstva, kazao je zadarski župan Stipe Zrilić, dodajući  kako realizacija ovog velikog projekta daje priliku popraviti uvjete života ljudima koji ovdje žive.
– Radi se o novom energentu koji vodi računa o okolišu i energetskoj efikasnosti, to je nešto što je danas moderno, zaključio je župan.
Uime Grada Zadra okupljenima se obratio i Darko Kasap, istaknuvši kako se upravo oko stotinjak milijuna ulaže u infrastrukturu.
– Tu su POS-ove zgrade, zgrade za branitelje… i u svu tu izgradnju idealno se uklapa i plinofikacija, kazao je Kasap, dodajući kako je gradska uprava izuzetno zainteresirana za dobivanje takvih projekata.
Dinko Mikulić, pomoćnik ministra branitelja, iznio je pak brojke vezane za gradnju samih stanova, pa je tako na području grada sveukupno izgrađeno 355 stanova, a na području Zadarske županije 422 stana za stradalnike rata. Mikulić je predložio pritom EVN-u da, ukoliko je to moguće, prve dvije godine stanarima iz stambenog kompleksa gdje je jučer priključen prvi korisnik daju popust od deset posto kako bi lakše uselili i koristili plin, no Panis je kasnije u razgovoru s novinarima kazala kako popusta neće biti. Ipak, svi stanari jučerašnjeg priključenog stambenog kompleksa dobit će besplatan plinski priključak. Inače, prema izračunu EVN-a mjesečni troškovi po kućanstvu iznosit će oko 300 kuna – koliko će koštati 70 kubnih metara plina.


Zrilić: Glasovac je trebala pročitati materijale




Župan Zrilić priupitan je od novinara i za određeni broj besplatnih gradskih priključaka radi promocije, pitanje koje je postavljeno i na Gradskom vijeću, na što je odgovorio kako do toga neće doći.
– Sve ono što je ugovoreno bilo je i javno prezentirano na sjednici Županijske skupštine i vijećnica Glasovac koja je o tome govorila je trebala i pročitati te materijale i vidjeti da tamo piše kako je priključak plina uvjetno besplatan. Kako se radi o privatnom koncesionaru koji svoje troškove mora negdje naplatiti, a u to vrijeme nije bilo cijena priključka i cijena plina, moralo se na neki način zaključiti ugovor, kazao je župan.