Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pobijedili su najbolje organizirani

Autor: Edvard Šprljan

01.06.2013. 22:00


Prošlo je i ovo čudo od lokalnih izbora i sad bismo kao trebali četiri godine biti mirni. No, kad znamo da igre demokracije igra samo mali broj onih koji na to imaju pravo i kojih se tiču odluke izabranih, ostaje gorak okus. Utakmica je u cjelini uzevši bila fer, pod istim uvjetima za sve, ali nije nebitno da je, recimo u Zadru, svoj glas gradonačelniku Kalmeti dalo nešto malo manje od 14 tisuća glasača, Bilić je dobio oko deset tisuća, dakle uvjerljivo manje. A ostalih 40 tisuća Zadrana s pravom glasa naprosto nije glasovalo jer je ili sito politike, tvrde da ih se ne tiče, ili da je već ionako sve bilo riješeno.
Demokracija u kojoj odlučuje četrdesetak posto birača se ipak ne može nazvati razvijenom – u jednoj Francuskoj na primjer na lokalnim izborima izlaznost je oko 60 posto, a slično je i u drugim tradicionalnim demokratskim društvima. No dobili smo što smo odabrali, odnosno oni koji nisu birali dobili su ono što je organiziranija skupina odlučila. HDZ se na zadarskom području ponovno pokazao kao najorganiziranija politička skupina, okupili su najveći dio tzv. desnice, najiskusniji su u vođenju kampanje i u biti zadržali ranije pozicije. Uz pojedine gubitke, kao što je gubitak Paga, Kukljice i Pašmana.
Lijeva koalicija je na ove izbore izašla nešto organiziranije nego prije, na županijskoj razini je postignuto iznenađenje samim tim što Stipe Zrilić nije potvrdio mjesto župana već u prvom krugu. Uzrok tome je i u aktivnostima Renate Sabljar Dračevac na terenu. U samom Zadru Ivo Bilić je postigao vrlo dobar rezultat, svojim angažmanom kao nestranačka stručna osoba pokrpao je brojne rupe u razjedinjenom ovdašnjem SDP-u i prisilio Kalmetu na još jedan izlazak na izbore. Tu se pokazalo koliko je za HDZ bila važna odluka da kandidat ne bude Zvonimir Vrančić.
U pobjedničkoj izbornoj noći Kalmeta je ponovio svoju raniju najavu da se povlači iz nacionalne politike, saborsko mjesto će prepustiti nekom drugom da bi se, kako je rekao, potpuno posvetio vođenju Zadra. Nije baš potpuno jasno na koji način onda namjerava ostvariti najavu o još žešćoj borbi za projekt Gaženica koji mu je bio najvažniji dio kampanje, ako se miče iz Zagreba gdje se donose sve bitne odluke. Jer, najbolje rezultate u svom desetogodišnjem vođenju Zadra u ranijem razdoblju postizao je baš zahvaljujući tome što je bio i zastupnik u Saboru. Vjerojatno se uzda u podršku ostalih saborskih zastupnika s ovog područja, a možda je to bio njegov uvjet da se prihvati ponovno vođenja grada? Vidjet ćemo kako će to ići jer već za godinu dana država najavljuje seljenje trajektnog prometa u novu luku, a HDZ je u kampanji poručio da to neće proći.
Zadar je tako ponovno ostao najjača HDZ-ova baza, naprosto zato što se druge opcije nisu znale tako dobro organizirati i povezati da bi zadržali svoje pozicije. Ovaj izborni ciklus je zato dobra pouka svim sudionicima na političkoj sceni, jer se vidjelo da nigdje nema neosvojivih tvrđava nego su rezultati postizani upornošću i sustavnim radom.