Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na parketu velik i nedodirljiv, a izvan njega malen i običan

01.06.2016. 22:00
Na parketu velik i  nedodirljiv, a izvan  njega malen i običan


Jakuš je napravio je memorabiliju simbolički vrijednu 100 liburna povodu 20. obljetnice Krešinog primanja u Kuću slavnih košarkaša
Sinoć je u Muzeju antičkog stakla predstavljena memorabilija s likom jednog od najvećih hrvatskih košarkaša i sportaša Krešimira  Ćosića. Poznati zadarski sportski novinar Branko Tabak rekao je u uvodnoj riječi kako je Krešimir Ćosić bio na parketu velik i nedodirljiv, a izvan  njega malen i običan.
– Neobično je dijelio pomoć i ljubav. Neobično je volio obične stvari.  Bio je podjednako Zadranin, Zagrepčanin, Splićanin, Europljanin i i  građanin svijeta, rekao je između ostalog Branko Tabak.
Dijelili isto dvorište
Zlatko Jakuš, autor prve hrvatske novčanice, hrvatskog dinara i prve  hrvatske poštanske marke, napravio je ovu memorabiliju simbolički vrijednu 100 liburna povodu 20. obljetnice Krešino primanja u Kuću slavnih košarkaša u Americi. No Jakuš se osvrnu na novinarska pitanja o poveznici između njega i Krešimira Ćosića, rekao kako su dijelili isto dvorište u Zagrebu.
– Riječ je o vrijednosnici koju za razliku od novčanice koju može tiskati  samo država, mogu tiskati i udruge. Za mene je Krešo Ćosić apsolutno  najveći sportaš Hrvatske. U ovom projektu sam bio preko godinu dana, a  u kontaktima s ljudima svi su rekli toliko lijepog o njemu da ja tu više ne  mogu ništa reći. Zasigurno najveći sportaš Hrvatske i bivše Jugoslavije  kojom je bio prvak svijeta, rekao je Jakuš.
Došao i Rato Tvrdić
Na izdavanju memorabilije zahvalila je i supruga Krešimira Ćosića,  Ljerka Ćosić, koja je rekla da isprva ni ona nije znala o čemu se radi, da bi  kasnije shvatila da se radi o nečem velikom. Prezentacija memorabilije  privukla je znatan broj nekadašnjih košarkaša Zadra i suvremenika. Iz  Splita je doša i legendarni Rato Tvrdić, Krešin suigrač od samog početka  njegove karijere.
– Bili smo zajedno čak i 1967. na svjetskom prvenstvu Montevideu. Kako ja gledam košarku i sport prije svega bi rekao da je Krešo za mene veliki prijatelj i fali mi puno. Njegovim pojavljivanjem u redovima reprezentacije bivše države, ona je počela donositi medalje. Za mene i moje  kolege on je nešto najbolje što je ikad igralo u košarci na ovim prostorima, rekao je proslavljeni kapetan reprezentacije bivše države i Jugoplastike Rato Tvrdić.