Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Podigla kredit od 250 tisuća, RBA joj se uknjižila na kuću od 2,5 mil. eura

01.06.2016. 22:00
Podigla kredit od 250 tisuća, RBA joj se  uknjižila na kuću od  2,5 mil. eura


Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju ne štiti građane RH, točnije pogoduje onima koji su na području RH nezakonito poslovali s financijama, istaknuli su prosvjednici
U Zadru je jučer iz svoje kuće u Ulici Ivana Gorana Kovačića  deložirana obitelj Ivke Alagić, još jedne oštećenice u aferi s kreditima  austrijskih RBA zadruga. Ivka Alagić podigla je kredit u iznosu od 250.000  eura, a ovrhovoditelj RBA i njihov direktor August Walter uknjižili su se  kao vlasnici njezine kuće s apartmanima vrijedne 2,5 milijuna eura.
Kako je dan ranije u Velikoj Gorici zbog istih razloga deložirana obitelj  Vojnović, prosvjednici su u znak podrške organizirali prosvjed pred Ministarstvom pravosuđa.
– Ovo je više od kriminala, ovo je jednostavno pranje love, izjavila je  jučer Alagić.
Lagali su im
Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju   ne štiti građane RH, točnije pogoduje onima koji su na području RH nezakonito poslovali s financijama, budući da ovrhovoditelj RBA austrijska  zadruga na području RH nema pravnu osobnost, niti registriranu podružnicu, istaknuli su prosvjednici.
Predstavnici oštećenika RBA zadruga, novinarka Nada Landeka, Neno  Koljaja, Ivica Marković i Ksenija Miščević su u radnoj grupi koja je sa  predstavnicima Ministarstva pravosuđa i Ministarstva financija te sa saborskim zastupnicima Kluba Most i Ivanom Šukerom i Josipom Borićem  iz Domoljubne koalicije u svibnju održala u Saboru sastanak, na kojem  je rečeno da postojeći zakon štiti ovršenike te da deložacija i ovrha temeljem nezakonitih ugovora o kreditu neće biti.
– Deložacija obitelji Vojnović, zatim deložacija u Varaždinu i u Zadru  gdje Ivke Alagić – ukazuje da su predstavnicima oštećenika RBA zadruga  i nelegalnih kreditnih ureda – izrečene neistine, utvrdili su predstavnici  oštećenika.
Žrtve dugotrajnih sporova
– Otkrili smo niz nezakonitosti u provedbi ovrha ilegalnih kreditora  koji su djelovali na području Hrvatske, a na ovom prosvjedu naglasak je   na jučerašnjoj nelegalnoj deložaciji obitelji Vojnović u Velikoj Gorici i novoj deložaciji koja se danas provodi u Zadru. Situacije je urgentna,  nemamo se više kome obratiti jer se čak i Ustavni sud o ovom pitanju proglasio nenadležnim, rekla je  Nada Landeka iz udruge “Veronika Vere”.
Na transparentima tijekom prosvjeda bile su, između ostaloga, istaknute i poruke “Nesposoban sudac najveća je kazna za vjerovnika”,  “Stop  pojedinim lopovskim bandama u svim sudovima” i “Od dogovorenih  sudskih odluka narodu je muka”. Prosvjednici su upozorili i da su već  godinama žrtve dugotrajnih sudskih sporova dokazujući nešto što je  odavno dokazano, ali i da nadležne institucije ne reagiraju na kaznene  prijave protiv, kako ističu, nelegalnih aktivnosti austrijskih kreditnih zadruga i ureda na području  Hrvatske. Zatražili su i hitno rješavanje statusa ovršenika te donošenje i provedbu zakonskih odredbi o ništetnosti  ugovora bez registrirane djelatnosti kreditora i bez potrebnih dozvola za  obavljanje financijskih poslova.  (Hina, zl)