Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U OŠ Bartula Kašića prijavljeno 193 prvašića

01.06.2017. 22:00
U OŠ Bartula Kašića prijavljeno 193 prvašića


U 36 osnovnih škola u Zadarskoj županiji za upis u prve razrede za školsku godinu 2017./2018. prijavljeno je 1.714 djece, nešto manje u odnosu na tekuću školsku godinu kada je u prve razrede upisano 1.736 učenika. Doduše, konačan broj prvašića bit će poznat kada završe upisi koji će se obavljati od 19. do 21. lipnja.
Najveći broju prijavljene djece na predupisima bilo je u OŠ Bartula Kašića u Zadru, slično kao i prošle godine, kada je u toj školi u prve razrede upisano 150 učenika. No, brojka od 193 djece na predupisima iznenadila je i samu ravnateljicu Katicu Skukan.
Stigle mlade obitelji
– Nismo očekivali ovoliki broj djece, iako su to tek predupisi pa će možda 10 do 15 njih odgoditi upis za sljedeću godinu. Ipak, zbog ovolikog broja učenika imat ćemo šest odjeljenja prvih razreda u sljedećoj školskoj godina, četiri u matičnoj školi i dva prva razreda u PŠ Bokanjac, istaknula je Skukan, koja kao razlog sve većeg broja prvašića iz godine u godinu vidi u širenju okolnih kvartova, Plovanije gdje je građevinski “bum” stambenih zgrada, te Bokanjca, a riječ je o gradskim predjelima koja su interesantna i poželjna mladim obiteljima.
Osnovna škola Petra Preradovića u novoj školskoj godini imat će nešto više prvašića u odnosu na prošlogodišnju brojku i ponovno tri prva razreda. Naime, zbog manjeg broja upisane djece prošle godine ova zadarska osnovna škola započela je s nastavom u jednoj smjeni. Prošle godine tamo su upisali 552 učenika. Inače, u OŠ Petra Preradovića već godinama bilježe manji broj učenika koji pohađaju jedinu osnovnu školu na Poluotoku, a na što je djelomično utjecala i činjenica kako se sve više ljudi iseljava iz stare gradske jezgre.
Potreba gradnje novih škola
– Ove godine, zajedno s područnim školama, na predupisima imamo 80 djece, kazala je Stanka Pera Martinac, ravnateljica OŠ Petra Preradovića.
Od ostalih zadarskih osnovnih škola koje već godinama imaju otprilike veći broj učenika upisanih u prve razrede su OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Smiljevac te OŠ Šime Budinića, a brojkom ne zaostaje ni OŠ Zadarski otoci.
Potreba o izgradnji dviju novih osnovnih škola na području Zadra, Na Crvenim kućama i Bokanjcu ostat će tek potreba jer nažalost, već godina, iako se o tome govori i inicijativa i potrebe postoje, nažalost, u gradskoj blagajni sredstava – nema!
S velikim brojem učenika, nažalost, ne mogu se pohvaliti u OŠ Petar Lorini u Salima. Tamo su na predupisima imali tek šest učenika, a vjerojatno će ih sve upisati u prvi razred. Uz školu u Salima, OŠ Novigrad također ima najmanji broj prijavljene djece na predupisima za prvi razred.