Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadarski simulator letenja testirali hrvatski borbeni piloti

01.06.2017. 22:00
Zadarski simulator letenja testirali hrvatski borbeni piloti


Svi oni koji su sanjali da budu piloti, a svoj san nikad nisu ispunili, pravi doživljaj letenja mogli bi dobiti u simulatoru zadarske proizvodnje. U inkubatoru Inovativnog Zadra na Novom Bokanjcu svoj proizvod odnedavno razvija obrt FRICOM Ivana Friganovića. Riječ je o simulatoru koji se najčešće koristi u zabavne svrhe, poput PC igrica, no plijeni pažnju i zbog mogućnosti da se upotrijebi u vrlo ozbiljne svrhe.
– Naš simulator letenja može se koristiti na svim PC računalima koja ga podržavaju. Nekad su zrakoplovstva svijeta trošila milijune za ovakvu vrstu treninga svojih pilota, a danas je tehnologija toliko išla naprijed da se i cjenovno isplati, samo za zabavu, nabaviti ovakav simulator. Testirali smo ga u realnim okvirima i dobili smo vrlo dobre rezultate što su nam priznali i sami piloti, rekao je Ivan Friganović, diplomirani inženjer grafičkih tehnologija i profesor u Prirodoslovno-grafičkoj školi u Zadru. Veliki je zaljubljenik u zrakoplovstvo, a za svoj će simulator reći da je odgovor na njegov neuspješni pokušaj da i sam postane pilot HRZ-a.
Kao u pravoj kabini
Ovisno o željama, Friganović na svom simulatoru tako može prirediti letenje američkim borbenim zrakoplovima: F-15 Eagle, A-10 Warthog i ruskim SU-27 Flanker ili pak SU-25 Frogfoot. Pomoću kacige i naočala, pilot ima 3D percepciju letenja, kao da je u pravom avionu. Iako Friganović ima i projekciju na platnu, ona virtualnom pilotu  nije potrebna, osim instruktorima koji evaluiraju letenje.
– Pilot može vježbati letenje u paru, akrobatsko i noćno letenje sve u virtualnoj stvarnosti i prema odgovarajućim parametrima letenja. Posebno zanimljiva je 3D vizura kokpita u kojem svi instrumenti rade kao u pravoj kabini aviona. Do sad je najpopularnije letenje bilo s avionom SU-27. Riječ je o zrakoplovu izuzetnih manevarskih sposobnosti zbog tzv. vektorskog potiska. Za razliku od američkog F-18 Horneta čija se inačica za nosače aviona tek priprema za simulator, kod SU 27 i njegove pomorske inačice SU-33 naš korisnik može dobiti osjećaj poljetanja s jedinog ruskog nosača aviona Admiral Kuznetsov, pojašnjava Friganović.
Autentičnost letenja u njegovom simulatoru, prije nekoliko mjeseci prepoznali su i hrvatski piloti Eskadrile borbenih zrakoplova MiG 21 D Bis. Za vrijeme velike vježbe hrvatskih zračni snaga čija je baza bila Zemunik, Friganoviću se prvi javio satnik Nino Gaković koji je kasnije doveo i četvoricu svojih kolega te zapovjednika brigadira Željka Ninića. Oduševljeni piloti nakon probnog leta svoje pohvale su odaslali preko društvenih mreža.
Zaboravio da je u simulatoru
– Mi smo preko projekcije gledali kako naši borbeni piloti lete pomoću instrumenata, za razliku od nas amatera, koji letimo više radi zabave. Točnije, oni i lete migovima koji su oslikani hrvatskim oznakama pa je i za njih je to bio doživljaj. Bojnik Kristijan Jagodić čak je iščupao palicu simulatora nakon vađenja iz snažnog zaokreta prema brdu. Toliko se uživio da je u jednom trenutku zaurlao ‘otkaz komandi aviona’, ne primjećujući da je iščupao palicu. Kasnije sam palicu morao dodatno osnažiti zakovicama, kaže Friganović. Nakon svakog leta, računalo napravi analizu, koju su kasnije poslali borbenim pilotima.
Iako je njegov simulator usmjeren prvenstveno ka industriji zabave, može se koristiti i za treniranje pilota civilnog zrakoplovstva, a u šali na kraju našeg razgovora kaže kako je sljedeći korak u razvoju simulatora holodeck, kao onaj u seriji Zvjezdane staze, u kojem će virtualno letenje biti dostupno na samo jedan glasovni zahtjev.