Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Andreju Gaćini dva srebra

Autor: Viktor Bogut

01.07.2009. 22:00
Andreju Gaćini dva srebra


Nisam očekivao ovakav rezultat. Pogotovo ne u pojedinačnom dijelu. Nadao sam se jednoj medalji i to onoj momčadskoj. Ugodno sam iznenađen ovakvim raspletom – ističe Gaćina.
Odličan nastup na Mediteranskim igrama imali su i hrvatski stolnotenisači, a posebno je dojmljiv bio mladi Zadranin Andrej Gaćina, koji je uz momčadskog, došao i do pojedinačnog srebra te tako s dvije medalje zaključio nastup u Pescari. Gaćina je u četvrtfinalu mediteranskog turnira bio bolji od Turčina Cema Zenga sa 4:2, da bi s istim rezultatom u polufinalu slavio protiv Alfreda Carnerosa Beamude. Ipak, Zadranin je u finalu poražen od grčkog stolnotenisača Panagiotisa Gkionisa, defanzivca, koji svojim stilom igre nikako ne odgovara zadarskom igraču.
– To je zaista jaki igrač. Trenutačno je na 38. mjestu svjetske rang liste. Izrazito je neugodan, jer igra defenzivnim stilom. On je tzv. lovac, no itekako dobro zna forhendom napasti. Gotovo da i ne griješi. A osim toga ja nešto lošije igram protiv takvog stila igre iako mi je i brat u skupini igrača koje zovemo lovcima. Jednostavno sam premalo trenirao igrati protiv takvih igrača, kojih je danas ipak sve manje i manje – istaknuo je Gaćina.
U momčadskoj konkurenciji Hrvatska je ostvarila odličan rezultat. Drugo mjesto u vrlo jakoj konkurenciji “nije za bacit”. Gaćina i Roko Tošić su u polufinalu bili bolji od Srbije, da bi u finalu bili poraženi od Francuske. U polufinalu su hrvatski reprezentativci bili zaista dobri. Tošić je skinuo Karakaševića (3:0), a Gaćina s 3:1 iskusnog Grujića. Do konačnog boda došli su nakon dvoboja parova koji su Hrvati dobili s 3:2. Francuzi su u finalu ipak bili prejaki. Gaćina je poražen od Matteneta (0:3), a Tošić od Lebessona (0:3). Parove su izgubili s 3:2.
– Igrali smo zaista dobro. No, u finalu nismo bili na razini. Oba francuska igrača su iza mene na rang listi, no radi se o mladim momcima u usponu forme. Mislim da su u finalu protiv nas odigrali kao nikad u životu. Vjerovali smo da možemo to dobiti, da imamo šanse. I nakon što smo gubili 2:0 u partijama, grizli smo u parovima. Željeli smo smanjiti i vjerojvali smo da u konačnici možemo okrenuti meč. No, nije išlo.
Gaćina je i na Mediteranskim igrama u Pescari dokazao da je u usponu forme i da se sigurno približava europskom i svjetskom vrhu.
– Jako sam zadovoljan. Nisam očekivao ovakav rezultat. Pogotovo ne u pojedinačnom dijelu. Nadao sam se jednoj medalji i to onoj momčadskoj. Ugodno sam znenađen ovakvim raspletom.
Zadranin će iduću sezonu odigrati u njemačkom Saarbrückenu, momčadi koja je tek ušla u prvu njemačku ligu i ove sezone ima jedan jedini cilj, a to je ostati u ligi. Društvo će mu praviti i Slovenac Bojan Tokič, a Gaćina će većinu svojih treninga odraditi u Belgiji.
– Trenirat ću kod Dubravka Škorića u Charleroi. Nisam tamo ostao, pošto bih bio zamjena, peti igrač. Ovo je jedna vrsta posudbe. Ostat ću u Njemačkoj godinu dana pa kasnije vidjeti. U svakom slučaju ovo je najbolje rješanje za mene – ističe trenutačno 71. igrač svijeta.


Bez prigovora na hranu i smještaj


Za razliku od velikog dijela hrvatske ekspedicije, stolnotenisači nisu imali problem sa smještajom i hranom.
– Nalazimo se u hotelu koji je oko 40 minuta vožnje udaljen od sela. Tu nam je turnir. S nama su još košarkaši, boksači i veslači. Nama je stvarno odlično. Smještaj je odličan, hrana fantastična. Nismo ni bili u selu. Čuo sam da je njima loša. Nama je ispalo ovako. Jedini problem je sustav natjecanja, no to nije stvar igara, već menadžera koji je vodio stolnoteniski turnir. Na sve ostalo nemam prigovora – poručuje Gaćina.