Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

HDZ je prebrodio i veće krize od ove

Autor: Dunja Maričić

01.07.2009. 22:00
HDZ je prebrodio i veće krize od ove

Foto: Adam VIDAS



Zadarski izaslanici na Saboru HDZ-a među brojnijima su u zemlji i podržat će najavljene odluke o promjenama na čelu stranke
U subotu se u Areni Zagreb održava Sabor HDZ-a, najveće okupljanje najveće hrvatske stranke, posebno dominantne u Zadarskoj županiji. Događaj će obilježiti ostavka dr. Ive Sanadera i na mjesto predsjednika Vlade, ali i predsjednika HDZ-a. Koliko ovdašnjih članova i kako putuju na Sabor, prvo je normalno pitanje. No, još bitnije – kakvi su stavovi izaslanika Sabora HDZ-a iz Zadarske županije o aktulanom trenutku, upitali smo Željka Lončara, dopredsjednika HDZ-a Zadarske županije.
– Na Sabor HDZ-a odlazi oko 500 članova iz Zadarske županije. Riječ je o broju srazmjernom rezultatima i snazi HDZ-a u nacionalnim razmjerima. Većina odlazi organizirano autobusima, no naravno da dio ide vlastitim prijevozom. Okupljanje je u Areni u 11 sati u subotu.
Kada je u pitanju aktualna situacija?
– Iznenađenje jest, to moramo svi kazati, ali nikakva nerješiva situacija. HDZ je najjača politička snaga u Hrvatskoj i to se ovim ne mijenja. Mi kao HDZ – “Idemo dalje”, potvrdit ćemo to te stvarnu snagu i na ovom Saboru. HDZ je dovoljno velika i snažna stranka da uvijek ima 10 kandidata za Premijera i Predsjednika. Zadrani na ovaj Sabor dolaze ponosno i uzdignuta čela, jer su građani i ovog puta, kao i nebrojeno do sada, kazali su što misle o HDZ-u u ovoj sredini.
Znači li da ćete podržati načelno predložene odluke o izboru Jadranke Kosor za predsjedicu HDZ-a i preustroju stranke s biranjem zamjenika i potpredsjednika?
– Podržat ćemo predložene odluke i za Jadranku Kosor, zamjenika, kao i potpredsjednike među kojima i našeg ministra Božidara Kalmetu.
Smatrate li da se ipak radi o krizi u stranci i odnosima?
– HDZ će prevladati ovu situaciju, kao i mogo teže do sada. Mogu kazati da je HDZ imao dvije velike krize dosad, krizu sa smrću osnivača i prvog Predsjednika dr. Franje Tuđmana i krizu nakon gubitka parlamentarnih izbora. Obe smo prevladali kao pobjednici. Sadašnja situacija mala je kriza u odnosu na te i nju ćemo prevladati pobjednički – izborom Vlade, a vjerujem i skorim izborom Predsjednika države, kazao nam je samouvjereno Lončar.