Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Cilj su Giro i Tour de France

Autor: Andrija Prović

01.07.2010. 22:00
Cilj su Giro i Tour de France


Do tada moram se potruditi da što boljim nastupima zaslužim sudjelovati u ovim najprestižnijim utrkama. Moram napredovati i postizati što bolje rezultate – kaže Ugrinić
Dva srebra osvojena na prošlotjednom Prvenstvu Hrvatske u cestovnom biciklizmu i PH u vožnji na kronometar produžila su ionako impresivan popis uspjeha Juraja Ugrinića. Ovaj 19-godišnji Zadranin, član pazinskog Merdian Kamena, trenutačno je vodeći u poretku za Kup Hrvatske među U-23 vozačima, a sve zapaženije nastupe bilježi i natječući se u seniorskoj – elite kategoriji. Kako u Hrvatskoj praktički i nema konkurencije, Juraj svoju formu najčešće brusi po utrkama diljem Italije, bez obzira nosio klupski, ili dres U 23 reprezentacije. I ovaj će tjedan ponovno put Apenina, zatim u Portugal, nakon toga ga očekuje Europsko prvenstvo u Turskoj… Ipak, u zgusnutom rasporedu Ugrinić je pronašao nekoliko dana za posjet rodnom gradu.
Prve biciklističke korake Juraj je imao u Svetom Donatu.
– Počeo sam u Sv. Donatu gdje sam bio dvije godine. Zatim, na prijelazu iz početnika u kadete, prešao sam u Biciklistički klub Zadar i odvozio, isto tako, dvije sezone. Nedostatak jakih utrka potom su bili glavni razlog mog odlaska u Puris iz Pazina. I dalje sam trenirao u Zadru, no od juniorskog uzrasta vozim za pazinski klub – upoznaje nas Ugrinić koji je potpisao za Puris 2007. godine te se polako prometnuo u jednog od najperspektivnijih hrvatskih vozača.
– Uvjeti su bili bolji. Veći broj nastupa na utrkama po Italiji i diljem Europe pomogli su mi da se razvijem i konstantno napredujem. Primjerice, danas vozim utrke u konkurenciji najboljih svjetskih biciklista, a to mnogo znači. Čast je nastupati zajedno s Ivanom Bassom i ostalim zvijezdama, a na taj način mi, mladi vozači, možemo samo profitirati.
U Tursku s reprezentacijom
Njegov posljednji ovosezonski uspjeh dva su srebra s Prvenstva Hrvatske.
– Iskreno, očekivao sam da ću biti prvi. Nakon 15 krugova bio sam izjednačen s pobjednikom utrke, ali odluka je pala u posljednjih 200-tinjak metara. Bez obzira, mogu biti zadovoljan titulom viceprvaka Hrvatske u cestovnom biciklizmu, a isto tako i srebrom u utrci na kronometar.
Prije državne smotre, zapažen nastup imao je i u talijanskom Bergamu.
– Na jakoj etapnoj utrci u Bergamu ciljem sam prošao u vodećoj skupini te kao četvrti osvojio zelenu majicu za najboljeg mladog vozača. Ova me nagrada posebno veseli jer se radi o sedmodnevnoj, izrazito zahtjevnoj i priznatoj utrci.
Iako smo mogli i dalje nabrajati Ugrinićeva dosadašnja postignuća, okrenuli smo se njegovim skorašnjim nastupima i očekivanjima za tekuću sezonu.
– U nedjelju putujem za Italiju gdje ću odvoziti jednu utrku, dok nakon nje putujem u Portugal na etapnu utrku. Ovdje se radi o klupskim obvezama, a kad završe, uslijedit će nekoliko dana odmora i onda, 18. srpnja, Europsko prvenstvo U-23 vozača. U Tursku idem kao član reprezentacije.
Veliki planovi
S kakvim ambicijama ulazite u spomenuta natjecanja, i kakve su one vezane za Kup Hrvatske?
– Na EP-u očekujem plasman oko 20. mjesta, premda će on ovisiti o više čimbenika. Uvijek se može dogoditi nezgoda, da padnete, probuši se guma i zato je nezahvalno prognozirati. U svakom slučaju, veseli me nastup jer će Prvenstvo okupiti najbolje mlade vozače. Po pitanju Kupa Hrvatske, nadam se da neću imati većih problema u zadržavanju trenutačno vodeće pozicije. Nacionalni Kup, također, mi predstavlja značajno natjecanje, bez obzira na slabiju konkurenciju.
Gdje se vidite za dvije, tri godine?
– Želja mi je, kao i svakome, Giro d’ Italia a potom i Tour de France. Do tada moram se potruditi da što boljim nastupima zaslužim sudjelovati u ovim najprestižnijim utrkama. Moram napredovati i postizati što bolje rezultate. Na taj način došao bih i do angažmana u nekom od jačih klubova.
 


Biciklistička obitelj


Juraj Ugrinić počeo se baviti biciklizmom istovremeno kad i stariji brat Ante. Uz njih dvojicu, obitelj Ugrinić tada je imala i trećeg člana u redovima Biciklističkog kluba Sveti Donat – Lenka Ugrinića, njihova oca i jednog od osnivača kluba. Lenko je svojevremeno obavljao funkciju tajnika, a kako kaže, brojne obveze spriječile su ga da i dalje ostane aktivan.




 


Bicikl po mjeri


Kao svaki profesionalni vozač, i Juraj Ugrinić ima bicikl krojen po njegovim mjerama. Karbonska rukotvorina talijanske marke Carrera težine je poput pera, a košta “sitnih” pet tisuća eura. Da trošak bude veći, ovaj super-bicikl u profi biciklizmu preporučljivo je mijenjati jednom godišnje.