Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vodovodizacija i “pisanje” katastarske knjige

01.07.2011. 22:00
Vodovodizacija i “pisanje”  katastarske knjige


Aktivno smo radili na projektu nove katastarske knjige koji je u tijeku. U suradnji s općinskim DVD-om i Županijskom vatrogasnom zajednicom u Zadru poduzeli smo niz aktivnosti za učinkovitije pripreme za zaštitu od požara, a ovih dana smo nabavili za naš DVD i novu vatrogasnu cisternu, kazao je Miočić, kazao je Miočić


Sjednica  Općinskog vijeća Ražanca kojom je predsjedao Predrag  Dušević (HDZ), a kojoj su  nazočili predsjednik i dopredsjednik novoutemeljenog  MO-a Ražanac Edmond Miletić i Josip Jole Lilić, započela je izvješćem načelnika  Dragutina Miočića (HDZ) o  aktivnostima od zadnje sjednice Vijeća.
O legalizaciji
– Oformili smo sva vijeća  mjesnih odbora na području  naše općine te se dogovorili o  planovima i prioritetima rada  na terenu, a u Ministarstvu  mora i razvitka te u Hrvatskim  vodama vodili konkretne razgovore o nastavku projekta  izgradnje luke u Ražancu, sustava kanalizacije u Ražancu,  Ljupču i Rtini te izgradnji  nogostupa. Također smo poduzeli određene korake da se  u naša preostala četiri mjesta  Radovinu, Jovićima, Jordanima i Stojićima konačno pristupi priključku kućanstava na  vodovodnu mrežu. Vjerujemo  da će to uskoro krenuti izmjenom postojećeg zakona te  primjenom novog zakona o  legalizaciji bespravno sagrađenih objekata, kazao je  Miočić, dodajući da su u dogovoru s općinskom Turističkom zajednicom obavili niz  poslova vezanih za turističku  sezonu.
– Aktivno smo radili na  projektu nove katastarske  knjige koji je u tijeku. U suradnji s općinskim DVD-om i  Županijskom vatrogasnom  zajednicom u Zadru poduzeli  smo niz aktivnosti za učinkovitije pripreme za zaštitu od  požara, a ovih dana smo nabavili za naš DVD i novu  vatrogasnu cisternu, kazao je  Miočić.
Nakon rasprave za najpovoljnijeg ponuđača za  održavanje objekata i postrojenja javne rasvjete na prostoru općine Ražanac, Vijeće  je prihvatilo ponudu  ražanačke tvrtke “Amper  d.o.o” vlasnika Jurice Jovića.
O komunalnom  doprinosu
Po odluci Vijeća ove godine  će deratizaciju i dezinsekciju  za 40.000 kuna na prostoru  općine provesti zadarska tvrtka “Ciklon d.o.o.”, a što se  tiče izmjene i dopune odluke  o komunalnom doprinosu Vijeće se složilo na prijedlog  načelnika Miočića da stanovnici općine Ražanac za zadovoljavanje isključivo svojih  potreba stanovanja do 1.000  metara kubičnih građevine  imaju jednokratno pravo na  djelomično oslobađanje od  plaćanja komunalnog doprinosa u visini od 80 posto od  obračunate vrijednosti komunalnog doprinosa. Kako bi  mogli koristiti ovu pogodnost  građani će morati ishoditi  određenu dokumentaciju kao  što je dokaz o prebivalištu u  općini Ražanac najmanje deset godina, da se nema u  vlasništvu stan ili druga kuća  na području općine. Vijeće je  poslije temeljite rasprave jednoglasno odbacilo zahtjev  Marinka Miletića iz Rtine  vlasnika poslovnog turističkog  objekta da ga se oslobodi komunalnog doprinosa koji se  kreće u iznosu od oko 240.000  kuna djelomično ili u potpunosti uz obrazloženje da za  to ne postoje nikakvi valjani  razlozi, a da kad bi se udovoljilo Miletiću, takvih bi stotinu sličnih zahtjeva u roku od  24 sata stiglo na adresu  Općine.
Na kraju je na prijedlog  načelnika Miočića izglasana  odluka da se općinskom komunalnom redaru dosadašnji  koeficijent za isplatu plaće od  1,45 podigne na 1,65. Premda  nije imao ništa protiv, oporbeni vijećnik Ivica Katić  (HSS) iz Krneze je upozorio  da podizanje plaće općinskoj  administraciji u ovo doba štednje i recesije neće naići na  odobravanje građana.
 


Voda iz cisterne 15 kuna




Vijećnik Jure Kožul (SDP) iz Ražanca je i  ovog puta po tko zna koji put želio da mu se  pojasni tko sebi uzima za pravo da pored  spomenika NOB-a u centru Ražanca izvodi  određene građevinske zahvate, nazvavši to i  ovog puta primitivizmom. Još je pitao što je s  projektom izgradnje solane na prostoru u blizini  Paškog mosta o čemu se u zadnje vrijeme  dosta govori.
Načelnik Miočić je kazao da su sami  mještani okoliš spomenika hortikulturno uredili,  a da će osobno provjeriti tko i što radi oko  spomenika te da će Kožula o tome pismeno  obavijestiti. Što se tiče solane tu ideju  prihvaćam, ali investitor bi morao valjda znati  da je more vlasništvo države Hrvatske i da se  prije mora obratiti mjerodavnim županijskim i  državnim institucijama, rekao je Miočić.
Božo Čolak (HDZ) tražio je pojašnjenje zbog  čega je cijena vode za žedno pučanstvo  Radovina, Jovića, Jordana i Stojića, koja im se  dostavlja putem vatrogasne cisterne općinskog  DVD-a ovih dana podignuta sa 11 na 15 kuna  po kubnom metru te zbog čega se ne pošalje  zamolba županijskim institucijama u Zadru da  one u ovom slučaju participiraju s određenim  sredstvima kako bi se olakšao ionako težak  život mještanima spomenutih mjesta.
– Ja osobno potpisao sam odluku o  povećanju cijene vode zbog rasta troškova  prijevoza i distribucije. Da kojim slučajem  privatnici dovoze vodu, ona bi bila sigurno tri  do četiri puta skuplja od ovog što rade naši  vatrogasci. Nadam se da će se uskoro krenuti  s radovima na priključcima vode i da neće više  biti ovih problema, istaknuo je načelnik.
 Ivan Dušević Roko (HSS) iz Ljupča je pitao  zašto se ne pomogne boćarskom klubu u  Ljupču u izgradnji vlastitog boćališta koja je  stala ovih dana zbog nedostatka novca.
– Postoji plan i program tamošnjeg MO-a i  njega se moramo držati. Općina će izdvojiti  sredstva kad ih budemo imali, ustvrdio je  Miočić.
Ivicu Katića (HSS) iz Krneze je zanimalo je  li donesen program ovoljetnih turističko-zabavnih događanja te kada će u Krnezu stići brzi  internet.
– Od 15. srpnja kreće ljetni program, a brzi  internet u Krnezu i Radovin bi trebao stići  uskoro.
Branko Dundović (HDZ) iz Radovina je  konstatirao da on, a i većina vijećnika ne vidi  da se u Općini Ražanac realizira bilo kakav  projekt ili bilo što da se radi, ustvrdivši da po  njemu ni nedavno saniranje Škulića glavice nije  izvedeno kako je to bilo planom predviđeno.
– Svi u ovoj općini nešto traže, a malo tko  izvršava svoje obaveze. Morali biste kao  vijećnik znati da nismo četiri mjeseca platili  odvoz smeća, da će nas taj posao u dva ljetna  mjeseca koštati još dodatnih 200.000 kuna, da  smo dužni za katastarsku izmjeru. Ako idemo  s ovrhama i tužbama onda su napadi jedne  vrste, a ako ne idemo, onda su napadi druge  vrste. Molim vas, a i sve vijećnike kao i naše  građane za malo strpljenja i razumijevanja. Sve  će doći na svoje, zaključio je načelnik  Miočić.