Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Benkovac ima strateški plan

01.07.2012. 22:00
Benkovac ima strateški plan


Ostvarenim viškom proračunskog prihoda koji je iznosio 2,710,780,82 kune smanjen je gradski dug. Svakako treba napomenuti da je u cijeloj protekloj proračunskoj godini manjak iz prethodnih obračunskih razdoblja smanjen za ukupno 1,1 milijun kuna, objašnjava Kutija
Dok u  velikoj većini općina i gradova u Zadarskoj županiji  i u Republici Hrvatskoj  “muku muče” s punjenjem  godišnjih proračuna, u  Gradu Benkovcu nije tako.  Ukupni prihodi proračuna  od početka ove godine do  kraja lipnja iznosili su  17,025.544,38 kuna, što je  oko 36 posto više nego u  istom razdoblju prošle godine, dok su istodobno  ukupni rashodi izvršeni u  iznosu od 14,314.763,56  kuna.
Veći prihodi
– Ukupni prihodi za prvu  polovinu ove godine s obzirom na isto razdoblje u  prošloj godini veći su za  26,5 posto, govori Branko  Kutija, gradonačelnik Benkovca, grada od posebne  državne skrbi.
U godišnjem izvješću o  izvršenju gradskog proračuna vidljivo je kako je  protekle godine manjak iz  prethodnih obračunskih  razdoblja, koji je s prvim  danom siječnja iznosio oko  13 milijuna kuna, smanjen  na 10,631.876,46 kuna.
– Ostvarenim viškom proračunskog prihoda koji je  iznosio 2,710,780,82 kune  smanjen je gradski dug.  Svakako treba napomenuti  da je u cijeloj protekloj  proračunskoj godini manjak iz prethodnih  obračunskih razdoblja smanjen za ukupno 1,1 milijun  kuna, objašnjava Kutija.
S ohrabrujućim rezultatima punjenja proračuna u  Gradsku upravu došao je i  nalaz državne revizije.
– Revizija za 2011. godinu  nije ustanovila niti jednu  jedinu ozbiljniju primjedbu, ističe benkovački gradonačelnik.
Gradsko vijeće bavi se  Strateškim programom razvoja grada Benkovca za  razdoblje od 2012. do 2016.  godine.
– Društvene promjene koje su se dogodile prije dvadesetak godina, prije svega  uvođenjem demokracije i  prijelaz na slobodno tržišno  gospodarstvo, nisu do sada  bile dovoljno praćene odgovarajućim integralnim  pristupom u planiranju i  upravljanju razvojem grada. Približavanjem Republike Hrvatske Europskoj  Uniji ukazali su na to da  Grad Benkovac što žurnije  i unčikovitije dobije strateški plan izrađen po novoj  metodologiji, temeljen na  utvrđenim prednostima  grada i usmjeren iskorištavanju prilika, navodi Kutija.
Ambiciozno ali i ostvarivo
– Osim što je plan usklađen sa strateškim planom Zadarske županije,  izradili smo strateški plan  koji je istodobno ambiciozan, ali i ostvariv. Posebna  je pažnja usmjerena indetifikaciji moguće ‘nulte aktivnosti’, prvog koraka koji  vodi ostvarivanju cilja, koji  je mjerljiv i treba ga provesti u najkraćem mogućem  roku, naglasio je.
Osim što je na dnevnom  redu Gradskog vijeća bio  Prijedlog odluke o usvajanju drugih izmjena i dopuna te ciljanim izmjenama  Prostornog plana koje se  odnose na proširene granice građevinskog područja  naselja, urađene su i korekcije uvjeta gradnje i rekonstrukcije, usklađene  planske postavke sa stvarnim stanjem zbog legalizacije objekata.
– Zbog znatno povećanog  interesa investitora za izgradnju sunčevih elektrana  definirane su zone sveukupne površine od 100 hektara, zaključio je Branko  Kutija.