Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Proslavljen blagdan sv. Petra i Pavla, zaštitnika Radovina

01.07.2012. 22:00
Proslavljen blagdan sv. Petra i Pavla, zaštitnika Radovina


Žitelji i vjernici mjesta Radovin u općini Ražanac u petak su po već stoljetnoj tradiciji svetkovinom obilježili zavjetni blagdan svoje župe apostole sv. Petra i Pavla. Najsvečanije je bilo na večernjoj svetoj koncelebriranoj misi koju je u zajedništvu s domaćim vjernicima te pristiglim hodočasnicima iz Poljica Briga, Jovića, Krneze, Ražanca i Slivnice predvodio i propovijedao don Dario Tičić.
– Petar i Pavao svaki na svoj način postali su stupovima crkve. Petar je osnovao rimsku zajednicu u kojoj smo i mi dionici po tradiciji i po vjeri i po vjero ispovijesti. I mi danas slaveći njihov život i njihovu smrt našom svetkovinom želimo zahvaliti Bogu za današnjeg Petra papu Benedikta XVI koji je na kormilu crkve. Mnogi su zbog povezanosti s Papom i crkvom dali svoje živote. Sjetimo se samo blaženika Alojzija Stepinca koji je upravo zbog vjernosti sv. Petru i crkvi platio životom. Ali zahvaljujući njemu danas možemo reći da smo Hrvati, da smo katolici u zajedništvu s crkvom na čelu sa Svetim ocem papom, kazao je uz ostalo u nadahnutoj propovjedi don Dario Tičić.
U skladu sa izvornim običajima blagdana sv. Patra i Pavla po okončanju misnog slavlja iz svetišta se mjesnim ulicama uputila procesija. Kako bi blagdan protekao u još ljepšem ozračju potrudili su se svojim liturgijskim napjevima, među kojima je dominirao napjev ¨Tebe Boga hvalimo¨ domaći pučki pjevači pod vodstvom Ivice Dundovića.