Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kad znamo voditi kućanstvo, znale bismo obnašati i odgovorne političke dužnosti

Autor: Velimir Brkić

01.07.2013. 22:00
Kad znamo voditi kućanstvo, znale bismo obnašati i odgovorne političke dužnosti

Foto: Velimir BRKIĆ



Žene ‘drže tri kantuna u kući’, međutim, razmjerno ih je malo na pozicijama gdje se odlučuje. Kako znamo voditi kućanstvo, znale bismo obnašati i odgovorne političke dužnosti, kazala je dr. Ražov Radas


Zadarska županija broji šest gradova i 28 općina, međutim, govoreći o vodećim funkcijama nakon lokalnih izbora “ženska knjiga” spala je na svega četiri slova. Tek su dvije načelnice, Nataša Turbić (Gračac) i Sandra Vukić (Vrsi) te dvije predsjednice Gradskih vijeća, Maja Brkljača (Benkovac) i Melanija Ražov Radas (Biograd na Moru).
Što učiniti da se poveća udio žena u politici? Koliki udio žena je dovoljan? Koje su najveće prepreke većoj zastupljenosti žena? Sve su to samo neka od pitanja koja smo postavili Melaniji Ražov Radas, novoj predsjednici biogradskog Vijeća.
– Žene ‘drže tri kantuna u kući’, međutim, razmjerno ih je malo na pozicijama gdje se odlučuje. Kako znamo voditi kućanstvo, znale bismo obnašati i odgovorne političke dužnosti, kazala je dr. Ražov Radas.
Dr. Ražov Radas je kazala kako su svi pomalo odgovorni za slabu zastupljenost žena u politici, te da uvjeti za ulazak u politiku moraju biti isti i za muškarce i žene.
– Žena ima dosta i u biznisu i na rukovodećim mjestima, ali u politici baš i ne. Očito je mentalitet još uvijek takav da u politici odluke donose muškarci, govori Ražov Radas.
Kao jedan od razloga za malu zastupljenost žena u svim strukturama vlasti često se ističe i nezainteresiranost žena da se aktivno uključe u politički život.
– Osobno nisam za nikakve postotke sudjelovanja žena u političkom životu. Žene participiraju s 52 posto stanovništva RH. Jedan od uzroka slabe participacije žena u lokalnoj politici je usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života tako da do tih zakonskih 40 posto žena u vlasti, nažalost, treba još pričekati, mišljenja je Ražov Radas.