Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Klapa Luna priredila vrhunski klapski događaj

Autor: Branko Božić

01.07.2013. 22:00
Klapa Luna priredila vrhunski klapski događaj

Foto: Branko BOŽIĆ



Klapsku manifestaciju koja je prema općoj ocjeni svih sudionika jedna od ponajboljih do sada održanih u ovom zadarskom prigradskom mjestu, uz veliki pljesak i burne ovacije publike otvorila je domaća klapa Luna pod vodstvom Žana Morovića


U prekrasnom ambijentu drevnih Medića dvora, okruženim starim dalmatinskim građevinama u centru mjesta, u neposrednoj blizini župne crkve sv. Mihovila u petak navečer u organizaciji domaće ženske klape Luna i njezine voditeljice Marije Medić Fuzul upriličena je smotra dalmatinske pjesme i dalmatinskog pjesništva. Pred oko petsto  Kožinjana i njihovih gostiju nastupilo je 13 muških i ženskih dragulja klapskog pjevanja te dvojica pučkih poeta Ante Sikirić Krivin iz Bibinja te Šibenčanin Dinko Škevin.
Manifestaciju otvorila domaća klapa Luna
 Klapsku manifestaciju koja je prema općoj ocjeni svih sudionika jedna od ponajboljih do sada održanih u ovom zadarskom prigradskom mjestu, uz veliki pljesak i burne ovacije publike otvorila je domaća klapa Luna pod vodstvom Žana Morovića. U nastavku svoj je renome pred domaćom publikom iskazala i muška klapa Kožino sa skladbama Je da bis mi rastvorila i Jo lipa Marijo. Ženska klapa Zikva s otoka Pašmana izvela je skladbe Vila moja projde i Jesi majko mlada bila dok je iza njih na binu izašla ninska muška klapa Condura predstavivši se sa skladbama Otvori mi svoje dvore i Loza u škripu. Kako je vrijeme lagano odmicalo atmosfera se sve više zagrijavala čemu je u nastavku pridonijela ženska klapa Peružini iz Paga otpjevavši dvije skladbe Uljenica moje matere i Jesi majko mlada bila. Predstavnici Benkovca, muška klapa Asseria, izvela je skladbe Dojdi u krilo moje i Murtilica lipo cviće, dok su nakon njih članice sve popularnije privlačke ženske klape Libar izvele skladbe Da bi bila stvar moguća i Srce nije kamen. Mušketiri iz Sukošana, članovi istoimene klape, otpjevali su Plavi putevi mora i Cvijet čežnje dok su nakon njih toplo pozdravljene članice ženske klape Košute iz Trilja otpjevale Ljubavi ufanje veliko i Prid oltarom kleči diva.
U Kožinu zapjevali i Sinjani
 U daljnjem tijeku nastupile su jedna za drugom dvije zadarske muške klape, Munita i Kalelaga, a nakon njih raspjevani Bibinjci članovi klape Bibinje. Pri samom kraju ponovno su se na pozornicu popele članice klape Luna izvevši dvije skladbe, Maistrale moj prolitnji lade i Spomeni se jedno vrime. I kako reče voditeljica programa Ivana Zrilić na koncu uvijek dođe šlag na tortu. Tako je bilo i ovoga puta kada se na pozornicu popela čuvena muška klapa Sinj iz Sinja. Sinjani su pod dirigentskom palicom njihovog voditelja Mojmira Čačije i uz nastup sopranistice Mirjane Živalj izveli četiri skladbe Cetina, Majko mila majko draga, Suha zikva na škoju i Ferata za što ih je okupljeni auditorij nagradio burnim i dugotrajnim pljeskom. Klapama su se s nekoliko svojih najnovijih pjesničkih ostvarenja pridružili poznati bibinjski pučki pjesnik Ante Sikirić (Kondut, Takuin, Cota, Komarac) te Dinko Škevin iz Šibenika s pjesmama (Uje, Kraljica lipote i Tri babe) za što su također burno pozdravljeni od strane publike. Kažimo kako su ovoj nezaboravnoj pučkoj manifestaciji svoj obol dale i članice domaćeg KUD-a Kud Tud kao i tri vrijedne hostese  Marina Fuzul, Božena Delija i Lucija Iglić. Za odličnu rasvjetu i ozvučenje potrudio se zadarski dvojac Miroslav i Tomislav Milić. U ime organizatora domaće ženske klape Luna na koncu ovog nezaboravnom pučkog događaja u srcu starih Medića dvora voditeljica klape i glavna organizatorica Marija Medić Fuzul svim predstavnicima klapa te dvojici pjesnika na prigodan način u znak zahvale te za dugo i nezaboravno sjećanje, uručila je prigodne darove i zahvalnice.