Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vjeko Sinovčić iz Novigrada apsolutni šampion Vinfesta

01.07.2016. 22:00
Vjeko Sinovčić iz Novigrada apsolutni šampion Vinfesta


Ukupni šampion spektakularnog Sedmog festivala vina srednje i sjeverne Dalmacije “Vinfest Benkovac 2016.” je Vjeko Sinovčić iz Novigrada. Vlasnik novigradskog OPG-a je šampion u dvije od četiri kategorije i to s bijelim vinom na tržištu “Favorita” i s crnim vinom na tržištu “Triangolo”, koji je od stručnog žirija dobio čak 89 bodova.
Sinovčić u vinogradu starom devet godina ima 4.000 panjeva bijelih i crnih sorti. Pod krošnjom moćnog kestena u srednjovjekovnoj utvrdi Kaštel Benković šampionski pehar u noći s petka na subotu presretnom Vjeki Sinovčiću uručio je saborski zastupnik Franjo Lučić.
– Imam i 350 maslina, rekao je vidno ponosni i sretni Sinovčić, koji veliko obiteljsko imanje ima odmah do igrališta NOŠK-a u Novigradu.
“Zlato nad zlatima”, odnosno šampionske titule, ponijela su ukupno četiri vina. Osim Sinovčićevih vina na tržištu “Favorita” i “Triangola”, šampionsku titulu u kategoriji crnih vina u postupku osvojilo je “Poljak vina d.o.o.” iz Zadra 86 bodova, dok je u kategoriji bijelih vina u postupku s 87 bodova šampionsku titulu osvojilo vino “Obitelj Fiolić” iz Zadra. Zlatne čevulje i velike šampionske pehare “Obitelj Fiolić” razdragano su preuzele šarmantne predstavnice obitelji Fiolić Oya i Ana, a za “Poljak vina d.o.o.” vlasnik Trifun Poljak.
Najviše gužve bilo je u kategoriji crnih vina u postupku proizvodnje. Od šest zlatnih vina po tri vina su osvojila 86 a tri vina 85 bodova (Zdravko Žuža iz Podgradine, Branko Kutija iz Lisičića, Josip Vrsaljko iz Zadra). Činjenica da su tri vinara iz ove kategorije – Poljak Vina iz Zadra, Zvonimir Bačić iz Lisičića i PZ MasVin iz Polače imala po 86 bodova, te su time podijelila titulu šampiona u kategoriji crnih vina, iznenadila je i organizatore, pa je umjesto tri pehara uručen tek jedan.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU