Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Česta meta lopovima – kamperi na Ravnicama

Autor: Minja Gugić

01.08.2009. 22:00
Česta meta lopovima – kamperi na Ravnicama

Foto: Sebastian GOVORČIN



Najčešće se krade noću, a pljačkaši najviše vole strane turiste. Krade se sve, od novčanika, prijenosnih računala, ručnih satova do ribarskih mreža i čokolade
Ni ovo ljeto nije iznimka kad su u pitanju provale i pljačke osobito stranih turista koji ljetuju na zadarskom području, a koji su vrlo često i neoprezni pa svoja vozila i apartmane nerijetko zaborave zaključati.
Prema statistici PU zadarske tako je tijekom ovogodišnje predsezone, u mjesecu svibnju zabilježeno 54 kaznenih djela ocijenjenih kao teška krađa. Od toga se dogodilo 40 provala te 59 krađa.
Što se pak tiče, mjeseca lipnja ove godine dogodilo se sveukupno 56 teških krađa od čega je bilo 38 provala te 61 krađa.
Tijekom prošlogodišnje predsezone, u mjesecu svibnju zabilježena je 51 teška krađa od čega je 38 kaznenih djela teških krađa provaljivanjem te 38 krađa.
Što se pak, tiče lanjskog lipnja sveukupno je zabilježeno 68 teških krađa. Od tog broja 47 krađa je počinjeno nakon provale i 65 je bilo tzv. običnih krađa.
Samo tijekom proteklog vikenda dakle u petak, subotu i nedjelju na zadarskom se području dogodio niz provala i krađa i u većini slučajeva za pljačkašima se traga.
Tako je u subotu tijekom dana, nepoznati razbojnik na adresi ulice Popova vlaka na kućnom broju 10, u mjestu Privlaka nadomak Zadru, provalio u stan u vlasništvu 56-godišnjeg mještanina.
Iz stana je uspio ukrasti dva novčanika u kojima se nalazio manji novčani iznos i igraću konzolu “PSP”. Vlasniku je pričinjena materijalna šteta u iznosu od gotovo tri tisuće kuna.
Omiljena meta – kamperi
Tijekom istog dana, u ulici Ravnice bb u Zadru, provaljeno je u parkirano kamper vozilo marke “ford transit” u vlasništvu 35-godišnjeg Španjolca. Odneseno mu je prijenosno računalo, igraća konzola, video kamera i ručni sat. Španjolac je “olakšan” za oko osam tisuća kuna.
Tijekom noći sa subote na nedjelju, također na parkiralištu na Ravnicama provaljeno je i u teretno vozilo “ssangyoung musso” čiji je vlasnik 28-godišnji Zagrepčanin. Njemu je ukradena razna tehnička roba čija je vrijednost procijenjena na čak 38 tisuća kuna.
U Velebitskoj ulici na kućnom broju 8., u Zadru s parkirališta ispred stambene zgrade, ukraden je moped marke “peugeot”. Vlasnik, a riječ je o 32-godišnjem Zadraninu krađu je odmah prijavio policiji rekavši da mu je nanesena šteta od sedam tisuća kuna.
Na predjelu Mostine, u Privlaci, razbojnik je iz automobila vw “passat” u vlasništvu 48-godišnjaka ukrao digitalni fotoaparat vrijedan oko dvije tisuće kuna.
A, tijekom noći s četvrtka na petak u mjestu Vrsi, nepoznati je muškarac provalio u brod čiji je vlasnik 62-godišnji mještanin. Njemu su ukradena dva parangala i tri litre benzina iz spremnika za gorivo. Vrijednost ukradenog je procijenjena na oko 700 kuna. Vlasnik je provalu i krađu jučer prijavio policiji.
Još jedno kamper vozilo parkirano na Ravnicama bilo je meta pljačkaša. Naime, tijekom noći s petka na subotu u kamper marke “elnagh” u vlasništvu talijanskih turista ušuljao se lopov koji je odnio prijenosno računalo, ručni sat i mobitel u sveukupnoj vrijednosti od sedam tisuća kuna.
Krali čokoladu u “Konzumu”
Oko četiri tisuće kuna štete pričinjeno je i poduzeću “Odlagalište sirovina” kad je razbojnik, prema pretpostavci policije, najvjerojatnije u vremenskom razdoblju od 24. do 31. prošlog mjeseca u industrijskoj zoni u izgradnji u mjestu Šopot, na benkovačkom području, “pretankao” oko 500 litara goriva iz dva radna stroja.
Dvojica mladića u dobi od 20 godina proteklog su vikenda “operirali” u trgovini “Konzum” u ulici Dalmatinskog sabora, a ukrali su “samo” veću količinu raznih čokolada. Međutim, šteta je procijenjena na šest tisuća kuna. Nisu uhvaćeni.
U auto kampu “Soline” u Biogradu u petak su opljačana dvojica nizozemskih gostiju.
Krađa se dogodila usred “bijela dana” , između 13 i 15 sati. Nizozemcima su ukradeni ručni satovi i novac, a pričinjena im je šteta od tri tisuće kuna.
Četverocikl na motorni pogon marke “shineray” zagrebačkih registracija u vlasništvu poduzeća “Media-stil” d.o.o. iz Zagreba, a kojeg je koristio nizozemski turist, ukraden je tijekom noći s četvrtka na petak na cesti između Zadra i Kožina.
Riječ je o materijalnoj šteti od 24 tisuće kuna.
Pijani 50-godišnjak iz susjedne BiH pokušao je ukrasti “audi 80” u vlasništvu 47-godišnjeg Zadranina koji ga je neoprezno samo na trenutak ostavio otključanog u ulici Kralja Tvrtka, kod zadarskog Autobusnog kolodvora.
Iako je imao preko dva promila alkohola u krvi, 50-godišnjak je krenuo “audijem”, no nije daleko odmakao jer su ga uhvatili policajci i priveli u postaju na daljnju krim obradu.