Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Autohtoni proizvod – najbolji suvenir

01.08.2010. 22:00
Autohtoni proizvod – najbolji suvenir


Naši autohtoni proizvodi su izvrstan suvenir koji turisti mogu ponijeti svojim kućama, a s obzirom na kvalitetu i pristupačne cijene, kupnja takvih suvenira je alternativni odgovor na postojeću ekonomsku situaciju. Sve se to uklapa u naš slogan jer svi žele “živjeti dobro”, rekla je Atana Grbić, predsjednica Udruge Eko Zadar


Na zadarskoj rivi svoje štandove posložili su izlagači Sajma zdrave hrane i tradicijskih proizvoda Dani sunca koji se održava do 7. kolovoza.
Sajam se u organizaciji  Udruge Eko Zadar održava  već 17. put i to pod sloganom  “Živjeti dobro” kao odgovor  Udruge na recesijski pesimizam.
Trava petrovac
Upravo su ovi izlagači u  svojim poljima i radionicama  radili uz veliku volju i optimizam kako bi ekološki  proizveli što kvalitetniju i  zdraviju ponudu za svoje kupce.
A ponuda je šarolika – zadarske marmelade, nadinska  vina, cipele iz Kloštar Ivanića,  domaće maline i kupine, razni  proizvodi od mirisne lavande,  sve lijepo za vidjeti i kušati –  melem za sva osjetila. Kako  kažu izlagači, na Danima sunca ima svega osim umjetnih  aditiva i konzervansa.
Zadarski proizvođač Drago  Drmić, po zanimanju biotehnolog, već godinama izlaže na  Danima sunca svoje prirodne  proizvode u kojima je jedan  od češćih sastojaka autohtona  zadarska maraška.
– U ponudi su voćni i biljni  likeri, marmelade, sušene  začinske trave, kantarionova i  nevenova mast, a za degustaciju i prodaju su tu različiti  domaći kolači te sušene maraške s orasima i grožđicama,  rekao je Drmić.
Na njegovom štandu je u  ponudi i trava svetog Petra,  koja raste uz more, a naziva se  još i matar i petrovac. Zapravo je dio tradicijske dalmatinske kuhinje, ali je ljudima, posebno turistima, manje poznata. Kako kaže Drmić, prije se puno više koristila i to za variva, salate i  čajeve.
Veliki interes kupaca je  upravo za ljekovite pripravke,  a na Danim sunca su oni od  kantariona, nevena, a najviše  od lavande – eterična ulja, sol  za kupanje, mirisne vrećice i  kreme od lavande te lavandina vodica.
Uz promociju zdrave  prehrane i domaćih proizvoda, organizacijom Dana sunca, Udruga Eko Zadar, kao i  uvijek, pokušava povećati  ekološku svijest svojih sugrađana i gostiju. Tako na  njihovom štandu stoji zeleni  telefon, platnene vrećice i slikovnice “Praktični savjeti eko  mace”, sve nizom simboli projekata ove Udruge.
Šik cipele
– Udruga Eko Zadar je slikovnicu izrađivala zajedno s  djecom u zadarskim osnovnim  školama, a time želi razvijati  ekološku osvještenost od malih nogu. Uz to, učimo djecu  da je bolje uzeti platnenu  vrećicu pa s njima oslikavamo  platnene vrećice s bojama za  tekstil. Oslikanu vrećicu djeca  nose doma i još uče roditelje  da ne trebaju u njima samo  držati kruh, već ih nositi sa  sobom u dućan, rekla je Linda  Šušterić sa štanda Udruge  Eko Zadar.
Po cijeni od 35 kuna platnene vrećice su kupile ekološki osvještene Ljubica i Natalija iz Preka.
– Kupila sam vrećicu jer mi  je dosta svaki dan uzimati po  nekoliko najlonskih. Još te u  nekim dućanima “prisile” da  kupiš vrećice. Znači, ovako mi  je jeftinije i praktičnije, a tu su  i ekološki razlozi. Zapravo me  strah što će biti s nama, rekla  je Ljubica.
Nakon toga nastavile su do  štanda Šime Škaulja, višestruko nagrađivanog nadinskog  vinara, i oduševile se što upravo on prodaje svoje vino. Pa su  kupile jednu bocu.
Škaulj kaže da sve češće  sudjeluje na domaćim sajmovima.
– Bio sam na sajmu Proizvodi hrvatskog sela i na Noći  punog miseca, a na Danima  sunca sam prvi put. To je  odličan način da se prezentiraš potrošačima, a nešto se i  zaradi. Ovdje nudim crna nadinska vina cabernet sauvignon i cuvée Tomislav, a za  koji dan ću izložiti i shiraz i  merlot, kazao je Škaulj.
Na Danima sunca se čovjek  može najesti, napiti, ali i obuti. Naime, obiteljska tvrtka  “Šik cipele” iz Kloštara Ivanića  izložila je svoje cipele od prirodnih materijala.
– Cipele su izrađene ručno,  uglavnom od kože, što se dobro uklapa u ekološki koncept  sajma. Cijena od dvjestotinjak  kuna je vrlo pristupačna s obzirom na kvalitetu. Stil je spoj  tradicije i modernog, kao  primjerice sandale rimljanke  koje vuku korijene iz rimskog  doba, a danas su vrlo moderne. Jako smo zadovoljni s  interesom koji posjetitelji pokazuju, rekla je Suzana Mlakić, direktorica firme.
Atana Grbić, predsjednica  Udruge Eko Zadar, kaže da se  Dani sunca odlično uklapaju u  turističku ponudu.
– Naši autohtoni proizvodi  su izvrstan suvenir koji turisti  mogu ponijeti svojim kućama,  a s obzirom na kvalitetu i  pristupačne cijene, kupnja  takvih suvenira je alternativni  odgovor na postojeću ekonomsku situaciju. Sve se to  uklapa u naš slogan jer svi žele  “živjeti dobro”, rekla je Grbić  te najavila javnu tribinu “Izići  iz krize: Osobni odgovor na  globalni izazov” koja se  održava danas u 19 sati u  okviru Dana sunca.