Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pedeset 50-godišnjih Privlačana i njihove dvije učiteljice

01.08.2010. 22:00
Pedeset 50-godišnjih Privlačana i njihove dvije učiteljice


U ovom zajedničkom druženju 50-godišnjim Privlačanima pridružila se i njihova učiteljica koja ih je učila od prvog do četvrtog razreda Anđelka Filek, te razrednica od četvrtog do osmog razreda Ana Kurta, kao i njihov onodobni župnik koji ih je nakon rođenja krstio u privlačkoj župnoj crkvi Porođenja Blažene Djevice Marije, a sadašnji generalni vikar Zadarske nadbiskupije, Milivoj Bolobanić
U namjeri da otrgnu od zaborava svoje mladenačke dane, posebno one provedene u klupama privlačke osnovne škole, privlački 50-godišnjaci, njih 50-ak, u subotu su se ponovno zajednički našli u svojoj rodnoj Privlaci. U ovom zajedničkom druženju pridružile su im se i njihova učiteljica, koja ih je učila od prvog do četvrtog razreda, Anđelka Filek te razrednica od četvrtog do osmog razreda Ana Kurta, kao i njihov onodobni župnik koji ih je nakon rođenja krstio u privlačkoj župnoj crkvi Porođenja Blažene Djevice Marije, a sadašnji generalni vikar Zadarske nadbiskupije Milivoj Bolobanić. Nakon što su se oko 17 sati okupili na dogovorenom mjestu, primio ih je osobno u općinskoj vijećnici načelnik Ive Surić sa svojim suradnicima, koji im je tom prigodom udijelio darove. Iza toga uslijedilo je pješačenje centrom mjesta do mjesnog groblja, na kojem su nekadašnji privlački učenici, a danas 50-godišnjaci, predvođeni Borisom Glavanom položili vijenac ispred centralnog križa. Također su obišli grobove svojih preminulih školskih prijatelja i prijateljica te su im u znak sjećanja zapalili svijeće i položili cvijeće. To isto učinili su podno spomen biste među Privlačanima nikad prežaljenog svećenika don Eugena Šutrina, rodom iz mjesta Luke na Dugom otoku, kojeg su nakon što je preuzeo župu Privlaka, u noći 26. studenog 1945. godine hicima iz pištolja likvidirali onodobni djelatnici zloglasne OZNE.
Sve ovo bila je svojevrsna uvertira za sudjelovanje u svečanoj svetoj misi. Nju je u mjesnoj župnoj crkvi u zajedništvu s domaćim župnikom don Antom Sorićem te slavljenicima, članovima njihovih obitelji i drugim Privlačanima za ovu prigodu osobno predvodio Milivoj Bolobanić. Zajedničko druženje nastavljeno je u privlačkom restoranu Amico, gdje su se uz bogat stol i još bogatiju domaću privlačku bijelu i crnu kapljicu prepričavale razne dogodovštine iz školskih klupa.