Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Porcijunkula očistila srca i duše vjernika

Autor: Velimir Brkić

01.08.2012. 22:00
Porcijunkula očistila srca i duše vjernika

Foto: Velimir BRKIĆ



Postat ćemo sretniji i zadovoljniji ako Isusu Kristu u našem životu dodijelimo glavnu, a ne sporednu ulogu, poručio je fra Ivica Udovičić
Blagdan  Gospe od Anđela, Porcijunkula, koji se u franjevačkom  redu slavi od 13. stoljeća, proslavljen je danas. Misno slavlje  održano je na otvorenom, nasuprot Franjevačkog samostana Blažene Djevice Marije  u Karinu. Usprkos visokoj  temperaturi okupilo se puno  vjerničkog puka iz Karina  kao i brojni hodočasnici iz  Ravnih kotara, Bukovice i cijele Zadarske nadbiskupije.
Svetu misu uz fra Jozu Matića iz franjevačkog samostana i 18 subraće, fratara i  svećenika je predvodio fra  Ivica Udovičić, ravnatelj sjemeništa u Sinju.
Znakovitost ovog blagdana je porcijunkulski oprost, za čije je dobivanje potrebno ispuniti uvjete da se  pohodi crkvu, pristupi sakramentu pomirenja, izmoli  Očenaš i Vjerovanje te molitva na nakanu Svetoga  Oca.
Fra Ivica je istaknuo kako  su uz Porcijunkulu vezani  mnogi događaji iz franjevačke povijesti, napose iz  života sv. Franje i njegove prve braće. Na blagdan Gospe  od Anđela franjevci se spominju obraćenja svetoga Franje koje se dogodilo 1208.  godine u crkvi svete Marije  od Anđela u Asizu, poznate  pod nazivom Porcijunkula.  Ta je crkva uskoro postala  okupljalište svih franjevaca,  a 1216. godine papa Honorije  III. je odredio posebni oprost  svima onima koji ju posjete te  se ispovjede i pokaju za svoje  grijehe. Poslije se taj oprost  prenio na sve franjevačke crkve.
– Postat ćemo sretniji i zadovoljniji ako Isusu Kristu u  našem životu dodijelimo  glavnu, a ne sporednu ulogu,  poručio je fra Ivica.
– Živimo u vremenu kad ne  izađeš u novinama ili na televiziji kao da se nije dogodilo. Mi kršćani okrenimo se  nebu, a ne zemlji, poručio je  propovjednik.
Poslanicu je čitala Veronika Gluhačić, a molitvu vjernika Ana Heđi. Svečanom  ugođaju je pridonio župni  zbor Sv. Male Terezije iz Karina pod dirigentskom palicom Ksenije Mutić.