Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ljeta sve toplija

23.08.2010. 22:00
Ljeta sve toplija


Dolazimo do zanimljivog podatka o temperaturama u posljednjih 30 godina. Prosječna temperatura za tri ljetna mjeseca pokazuje da su ljeta sve toplija, jer je od 1981. do 1985. godine prosječna temperatura tih mjeseci iznosila 23,2 stupnjeva Celzijevih, od 1996. do 2010. ona je iznosila 23,9 stupnjeva Celzijevih, a bit će zanimljiva daljnja mjerenja i praćenja, zaključuje Jadrešić
Ovog ljeta vrijeme je doista ekstremno, a globalno zatopljenje evidentno, bio bi kratak sažetak vremenskih prilika uspoređujući podatke s kojima raspolaže meteorološka postaja u Biogradu.
Zaključuje se to iz razgovora s Šimom Jadrešićem, dugogodišnjim voditeljem meteorološke postaje u Biogradu.
U jedanaestogodišnjem iskustvu u tom poslu te svakodnevnim mjerenjima i evidentiranjem podataka, a posebno njihovom usporedbom, dolazi do zaista zanimljivih podataka.
Ekstremne vrućine
– Ljude su uvijek zanimale meteorološke pojave. No, posljednjih 30 godina temperature strašno osciliraju. U analizi ovoljetnog vremena posebnu pozornost valja posvetiti srpnju. U njemu je, naime, ove godine zabilježeno nekoliko ekstremnih pojava koje su indikativne i korespondiraju djelomično i s vremenom u široj regiji pa i Europi. Poznato je da je srpanj mjesec koji karakteriziraju visoke temperature te od 90 do 95 posto sunčanih dana i vrlo malo kiše. To su bili i pokazatelji za taj mjesec u posljednjih deset godina. Prema njima srpanj je najtopliji mjesec u godini s prosječnom temperaturom od 24,7 dok je ona ove godine iznosila 25,8 stupnjeva Celzijevih. Svakog ljeta javljaju se razdoblja vrućih i jako vrućih dana (30 do 38 stupnjeva Celzijevih), a to razdoblje može biti duži i kraći s različitom maksimalnom temperaturom, kaže Jadrešić dodajući da je prošlogodišnje razdoblje od 40 dana imalo prosječnu temperaturu od 25,4 stupnja, dok je ovogodišnje razdoblje u srpnju od 25 dana imao prosječnu temperaturu od 26,3 stupnja, a najveću od 37,6 stupnjeva Celzijevih, što je treća najveća temperatura u posljednjih 30 godina.
– Bilo je šest dana s temperaturom od 35 i 36 stupnjeva dok je preostalih 25 dana srpnja bilo izuzetno vruće i sparno, što opet pokazuju i noćna mjerenja temperature u 22 sata. Takva noćna temperatura je tijekom srpnja u nekih pet do šest dana iznosila od 26 do 28 stupnjeva Celzijevih, dok je minimalna bila 24 stupnja. Stoga i ne čude brojni komentari građana koji se žale na teško disanje, umor, nesanicu i niz drugih zdravstvenih problema izazvanih ovakvim vremenskim uvjetima, napominje Jadrešić. dodajući da su vrlo visoke temperature u srpnju uzrokovale i ekstremne temperature tla.
Pregrijano tlo
Tako je, primjerice, termometar na 2 centimetra dubine pokazivao 52,2 stupnja, na 5 cm, 46 stupnjeva, a na 50 cm dubine tla 26,3 stupnjeva Celzijevih.
– Ovako visoke temperature zemlje nisu nikada izmjerene na ovoj postaji. Hoće li se to i kako odraziti i na poljoprivredne kulture, ubrzo će se vidjeti. No, ono što je zanimljivo jest činjenica da je ovogodišnji srpanj imao još neke neuobičajenosti. Tako je, primjerice, poslije visokih temperatura od preko 37 stupnjeva, došlo do velikog pada temperature te je ona nekoliko dana iznosila svega 23,1 stupanj. Jednako tako ekstremno je kišno razdoblje i količina kiše. Naime, uz tri oblačna dana izmjenjivale su se kiše i jaka bura, a palo je čak 44,8 litara kiše na jedan četvorni metar, dok je prosjek za srpanj inače iznosi 23 litre, kaže Jadrešić istaknuvši da bi nakon ovih ekstremnih pojava bilo realno očekivati mirno i ugodno toplo ljeto u nastavku.
– Prateći sve podatke i uspoređujući ih, dolazimo do zanimljivog podatka o temperaturama u posljednjih 30 godina. Prosječna temperatura za tri ljetna mjeseca pokazuje da su ljeta sve toplija, jer je od 1981. do 1985. godine prosječna temperatura tih mjeseci iznosila 23,2oC, od 1996. do 2010., ona je iznosila 23,9 stupnjeva Celzijeva, a bit će zanimljiva daljnja mjerenja i praćenja ovog nepredvidivog vremena, zaključio Jadrešić.